Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2023. 01. 25.

Baerbock: Németország háborúban áll Oroszországgal

2023. 01. 25.

Annalena Baerbock német külügyminiszter a tankok Kijevbe küldése mellett érvelve azt mondta, hogy az uniós országok háborút vívnak Oroszország ellen. Az Egyesült Államok és az EU tisztviselői korábban igyekeztek azt állítani, hogy nem részesei az ukrajnai konfliktusnak -adta hírül az Orosz Hírek.

“És ezért már az elmúlt napokban is azt mondtam – igen, többet kell tennünk Ukrajna védelmében. Igen, többet kell tennünk a tankok ellen is” – mondta Baerbock az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) keddi vitáján.

“DE A LEGFONTOSABB ÉS A DÖNTŐ AZ, HOGY EZT KÖZÖSEN TEGYÜK, ÉS HOGY NE VÁDASKODJUNK EURÓPÁBAN, MERT MI OROSZORSZÁG ELLEN VÍVUNK HÁBORÚT, ÉS NEM EGYMÁS ELLEN”.

Míg Olaf Scholz kancellár ragaszkodott ahhoz, hogy Németországnak támogatnia kellene Ukrajnát, de kerülnie kellene a közvetlen konfrontációt Oroszországgal, addig koalíciós partnere, Baerbock egy sokkal súlyosabb álláspontot képviselt. A német média szerint az ő Zöld Pártja támogatta, hogy Leopard 2 harckocsikat küldjenek Kijevbe, és végül sikerült nyomást gyakorolnia Scholzra, hogy beleegyezzen. Christine Lambrecht védelmi minisztert, aki vonakodott tankokat küldeni Ukrajnába, lemondásra kényszerítették.

Baerbock nem először kelt vihart a konfliktussal kapcsolatos álláspontjával. Tavaly augusztusban egy prágai uniós találkozón azt mondta, hogy be kívánja tartani az Ukrajnának tett ígéreteit, “függetlenül attól, hogy mit gondolnak a német választóim”.

Baerbock szavait idézve szerdán Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy a Nyugat csak folyamatosan beismeri, hogy évek óta tervezték a jelenlegi konfliktust.

“HA EZT HOZZÁVESSZÜK MERKEL KINYILATKOZTATÁSAIHOZ, MISZERINT MEGERŐSÍTETTÉK UKRAJNÁT, ÉS NEM SZÁMOLTAK A MINSZKI MEGÁLLAPODÁSOKKAL, AKKOR EGY ELŐRE MEGTERVEZETT HÁBORÚRÓL BESZÉLÜNK OROSZORSZÁG ELLEN. NE MONDJÁK KÉSŐBB, HOGY NEM FIGYELMEZTETTÜNK” – MONDTA ZAHAROVA.

Angela Merkel volt német kancellár december elején a német médiának azt mondta, hogy a Berlin és Párizs által közvetített 2014-es tűzszünet valójában egy trükk volt, hogy “értékes időt adjanak Ukrajnának” a katonai megerősítésre. Francois Hollande volt francia elnök is megerősítette ezt, míg Petro Porosenko akkori ukrán államfő is nyíltan elismerte.

Oroszország ukrajnai hadművelete “kényszerű és utolsó mentsvárként szolgáló válasz volt az Egyesült Államok és szatelitjeik agresszióra való felkészülésére” – mondta hétfőn Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök.

 

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑