Cadmus fordítás Cadmus
Bahrein

2015. 08. 31.

Bahrein: Katonák ellen követtek el merényletet

2015. 08. 31.

Szombaton egy bombarobbanás ölt meg egy katonát, további négyet megsebesített. A civilek között áldozatok nincsenek de sokan több ember is megsebesült, köztük egy kisgyerek.

A monarchia belügyminisztériuma az akciót terrortámadásnak tekintette, amit a fővárostól Mananától nyugatra többségében síiták lakta kisvárosban követték el. – közölte az Euronews.

A lakosság zömét adó, de a politikai elitből kiszorított síiták az arab tavasz óta próbálják leváltani a kormányt a Perzsa-öbölben fekvő kicsiny, de dúsgazdag monarchiában, ahol a helyiek legalább 90 százaléka nyomorog. Az alig másfél milliós országban több mint 600 ezer külföldi él, nekik nincs szavazati joguk.- írta a Euronews.

A tavaly őszi választásokat az ellenzék bojkottálta mondván, hogy ez csak színjáték, amíg az al-Khalifa család tartja kézben az országot.

A voksolást követő zavargásokban, tavaly decemberben rács mögé került az ellenzék vezére, Szalman sejk.

Utána hetekig az ő szabadon engedéséért tüntettek sok ezren. A megmozdulásokból rendre utcai harc lett, mert a tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel.

A kormány rendre elismétli, hogy nyitott a párbeszédre, de eközben a rendőrség tucatjával tartóztatja le az ellenzékieket Bahreinben.

Az olajban és földgázban gazdag monarchiában 2011 óta tüntetnek az emberek. A bahreini biztonsági erők erőszakot alkalmazva rendszerint feloszlatják a demonstrációkat.  A négy éve tartó tüntetésnek több tucat áldozata van. Két éve a szaúdi hadsereg is bevonult az országba majd vérbe fojtotta a bahreiniek által forradalomnak nevezett megmozdulásokat.

Orientalista.hu – Zennobia

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑