Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Bahrein

2022. 12. 04.

Bahreinben tiltakoztak az izraeli elnök látogatása ellen

2022. 12. 04.

Bahreinbe érkezett vasárnap Jichák Hercog, ő az első izraeli államfő, aki ellátogat az Arab-öböl menti királyságba, ahol Hamad bin Isza Ál Halifa uralkodó fogadta.

Az izraeli elnök hivatalának közlése szerint a két vezető a kétoldalú kapcsolatok fontosságáról, illetve kiterjesztéséről egyeztetett. Hercog “nagyszerű pillanatként” jellemezte látogatását, s úgy fogalmazott, hogy közös történelmet írnak a régióban, “ahol zsidók és muszlimok békében egymás mellett élhetnek”.

Hercogot ipari és kereskedelmi ügyekben illetékes delegáció kíséri útján.

“Az izraeli vállalati szektor kimagasló képviselőinek küldöttségével érkeztem, akik lelkesen várják, hogy kapcsolatokat építsenek ki és üzleteket kössenek a bahreini partnerekkel” – jelentette ki Hercog, akit a hivatala idézett.
A BNA helyi hírügynökség szerint a bahreini uralkodó szintén reményét fejezte ki, hogy a látogatás erősíteni fogja a kétoldalú kapcsolatokat.

Hamad bin Isza Ál Halifa azt is hangsúlyozta, hogy el-Manáma “igazságos, átfogó és fenntartható békét támogat, amely szavatolja a palesztin nép legitim jogait”.

Az izraeli államfő hétfőn az Egyesült Arab Emírségekbe utazik tovább, ahol Mohamed bin Zájid Ál Nahajan uralkodó fogadja majd. Az előzetes közlések szerint az ottani megbeszélések főleg az űrkutatási együttműködésre fognak összpontosítani.
Izrael 2020-ban az Egyesült Államok közvetítésével megállapodott hivatalos kapcsolatok létesítéséről több arab állammal, köztük az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel.

A bahreini lakosságnak nem tetszett az izraeli államfő látogatása

Az izraeli elnök látogatása ellen azonban több ezren tiltakoztak, hiszen 2020-ban amerikai nyomásra csupán a bahreini vezetők ismerték el ,,Izrael államot,, és egyeztek meg az izraeli vezetőkkel. A lakosság továbbra is elítéli ezt a megállapodást és elítéli Izrael állam Apartheid politikáját, melyet a palesztin lakossággal szemben gyakorol.

Az Egyesült Államok 5. Flottájának támogatásával uralkodó bahreini elit ellen, már 2020-ban, az ,,Izraellel,, történő kiegyezés idején is jelentős tüntetések voltak.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Quds News Network, MTI)

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑