Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2020. 10. 26.

Bejrútban is tiltakoztak a francia Mohamed karikatúrák miatt

2020. 10. 26.

Libanoni fiatalok tüntettek és francia zászlókat égettek Bejrútban a francia nagykövetség előtt.

Az épületnél megérje lent tömeg az ellen tiltakozott, hogy Franciaországban a Charlie Hebdo nevű provokatív kiadvány újra kiadta a Mohamed karikatúrákat és ezek közül néhányat épületek falára is kivetítettek Montpellier és Toulouse francia városokban.

Párizsban október 16-án meggyilkoltak egy francia tanárt aki az említett karikatúrákat az iskolájában is bemutatta, és a francia magazin ez után döntött úgy, hogy a karikatúrákat épületekre is kivetítik.

A vallások gyalázására épülő provokációk estén természetesen mindig a szólásszabadságra hivatkoznak, pedig van olyan vallás és olyan témák melyek kritizálása még mindig büntetendő a szabad Európában. Erre természetesen nem vonatkozik a szólásszabadság.

A tiltakozó libanoni fiatalok amiatt is dühösek, hogy Macron beavatkozik az ország belpolitikájába és még mindig francia gyarmatként kezeli Libanont.

A francia elnök kétszer is ellátogatott Libanonba az augusztus 4-én történt bejrúti robbantás óta. Macron ezen alkalmakkor bírálta a libanoni belpolitikát és az országnak nyújtandó pénzügyi támogatást ahhoz kötötte, hogy a Hezbollah nem vehet részt a következő libanoni kormányban. Más szóval elvárja, hogy a libanoni választók a francia kormány érdekeinek megfelelően szavazzanak a választásokon.

Csütörtökön a libanoni elnök ismét Saad Hariri korábbi miniszterelnököt javasolta kormányalakításra aki elmondása szerint a francia elképzelések szerint képzeli el az új kabinet létrehozását.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Press TV)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑