Cadmus fordítás Cadmus

A bejrúti robbantással kapcsolatban parlamenti képviselők és biztonsági szervezetek vezetői ellen indulhat eljárás

2021. 07. 03.

Libanoni parlamenti képviselők és biztonsági szervezetek vezetői ellen kezdeményezett jogi eljárást a több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó tavaly augusztusi bejrúti robbanással összefüggésben vizsgálódó bíró – jelentette pénteken az NNA libanoni állami hírügynökség.

Tarek Bitar kérvényezte a kormánytól és a belügyminisztériumtól, hogy kihallgathassák a két legmagasabb rangú biztonsági főnököt, a biztonsági igazgatóság, illetve az állambiztonsági hivatal vezetőjét. A meghallgatásra még nem tűztek ki dátumot.

A bíró a parlamentet felkérte, hogy függessze fel annak a két képviselőnek és egy volt belügyminiszternek a mentelmi jogát, aki ellen még elődje emelt vádat.

Bitar megerősítette továbbá a Haszan Diáb libanoni ügyvezető kormányfő elleni – még tavaly decemberben bejelentett – vádemelést is az ügyben, illetve közölte, hogy vádat emelnek még a hadsereg egy volt parancsnoka és a katonai hírszerzés volt vezetője ellen is.

A bíró eljárását bátor lépésként méltatták az áldozatok családtagjai. Elődjét februárban elmozdították az ügy vizsgálóbírói pozíciójából, miután az általa megvádolt két egykori miniszter kétségbe vonta semlegességét.

Tavaly augusztus 4-én Bejrút kikötőjében egy raktárban több száz tonna ammónium-nitrát repült a levegőbe.

A detonáció több mint kétszáz ember halálát okozta, és több mint hatezren megsérültek. A robbanás a közeli városnegyedeket lakhatatlanná tette.

Haszan Diáb és kormánya ezután benyújtotta lemondását, de ügyvivő kormányként még a helyén maradt, mert nem sikerült megválasztani az új kabinetet.

Bírósági források szerint magas rangú politikusok ellen annak alapján indulhat eljárás, hogy a jelek szerint tudomásuk volt arról, hogy a kikötőben veszélyes anyagokat tárolnak, de mégsem tették meg a szükséges lépéseket a tragédia elkerülése érdekében.

Az áldozatok hozzátartozói és a károsultak széles körben a hatalmon levő politikai osztályt vádolják korrupcióval és mulasztással, amely a robbanáshoz vezethetett.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑