Cadmus fordítás Cadmus

A cseh képviselőház terrorszervezetnek nyilvánította a Hezbollah libanoni radikális síita mozgalmat

2020. 10. 28.

A cseh parlament alsóháza terrorszervezetté nyilvánította teljes egészében a Hezbollah libanoni radikális síita mozgalmat, annak politikai és katonai szárnyát egyaránt – közölte a cseh média szerdára virradóra.

A híradások szerint a képviselőház kedd este hozott ilyen értelmű határozatot. Arra kötelezte benne a kormányt, szorgalmazza, hogy európai uniós szinten kapjon ilyen minősítést a Hezbollah, az unió ne tegyen különbséget a mozgalom politikai és katonai szárnya között, mert ez ellentmond a radikális csoport működési jellegének.

Az Európai Unió különbséget tesz a mozgalom két szárnya között, az uniós külügyminiszterek hét évvel ezelőtt csak a katonait nyilvánították terrorszervezetté.

A cseh képviselőház állásfoglalása szerint a Hezbollah veszélyt jelent a demokratikus államokra, a prágai kormánynak pedig törekednie kell arra, hogy a nemzetközi biztonság érdekében visszaszoruljon a Hezbollah befolyása a világon.

A síita radikális mozgalom tagja a libanoni kormánynak, de a cseh parlamenti határozat hangsúlyozza, hogy a Hezbollah terrorszervezetté nyilvánítása nem Libanonnal szembeni ellenséges cselekedet.

A parlamenti határozat emlékeztet arra, hogy a libanoni mozgalmat teljes egészében eddig az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Hollandia, Argentína, Paraguay, Kolumbia és még az Arab Liga is terrorszervezetté nyilvánította, és nemrégiben követte példájukat Németország és Ausztria, ugyancsak parlamenti határozatot hozva erről.

A képviselőház felszólította a kormányt, hogy készítsen elő törvénytervezetet, amely alapján összeállítana olyan terrorszervezeteket felsoroló listát, amelyekkel nem lenne szabad együttműködniük a cseh állampolgároknak, szervezeteknek és vállalatoknak.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑