Cadmus fordítás Cadmus

A Dél-afrikai Köztársaság mégsem akar kilépni a Nemzetközi Büntetőbíróságból

2023. 04. 26.

A Dél-afrikai Köztársaság Cyril Ramaphosa államfő minapi bejelentése ellenére szerdán visszakozott a Nemzetközi Büntetőbíróságból (ICC) való kilépés ügyében.

A nap folyamán egy elnöki szóvivő közölte, hogy Ramaphosa “hibás” nyilatkozatot tett. Hangsúlyozta, hogy Dél-Afrika továbbra is az ICC működését megalapozó Római Statútum részes állama és továbbra is az egységes és következetes jogalkalmazásért száll síkra.

A dél-afrikai államfő kedden finn hivatali partnerével, Sauli Niinistövel közös sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Pretoria okosan teszi, hogy visszavonul az ICC-ből, mivel a bíróság szerinte bizonyos államokkal tisztességtelenül bánik.

Az ügy hátterében az áll, hogy Dél-Afrika lesz házigazdája a BRICS országcsoport (Brazília, Kína, India, Oroszország és a Dél-afrikai Köztársaság) idei csúcstalálkozójának. A Nemzetközi Büntetőbíróság azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen márciusban elfogatóparancsot adott ki, amelyet Dél-Afrikának, mint az ICC működését megalapozó Római Statútum részes államának végre kellene hajtania.

Dél-Afrika nem ítélte el Oroszország ukrajnai hadműveletét, és saját nyilatkozatai szerint pártatlan akar maradni a konfliktusban, amelynek tárgyalásos rendezését sürgeti.

Mindemellett Dél-Afrikát már 2015-ben is bírálatok érték, amiért nem vette őrizetbe Omar el-Basír akkori szudáni elnököt, és nem adta át őt az ICC-nek.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑