Cadmus fordítás Cadmus

A francia elnök tárgyalásra hívta az iraki kormányfőt Párizsba

2017. 09. 30.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök a kurdisztáni népszavazással kapcsolatban kialakult helyzet rendezése érdekében telefonon tárgyalásra Párizsba hívta október ötödikére Haider al-Abádi iraki kormányfőt – közölte az Élysée-palota péntek este.

A beszélgetés során Macron hangsúlyozta, “el kell kerülni a helyzet bármilyen fajta eszkalációját”. Azt is mondta, hogy Franciaország kész segítséget nyújtani Bagdadnak a feszültség enyhítésében a régióban.

A francia elnök szerint mindkét félnek – a kurdnak és a iraki központi kormánynak is – fontos, hogy egységesek legyenek az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemben, a helyzet stabilizálásában.

Az iraki kurdok szeptember 25-i népszavazásukon elsöprő többséggel támogatták egy független állam létrehozását. Az észak-iraki autonóm Kurdisztán és kurdok lakta egyéb térségek függetlenségéről a bagdadi vezetés szembenállása mellett és nemzetközi nyomás ellenére kezdeményeztek népszavazást.

A jogilag Kurdisztánhoz tartozó területeken kívül szavaztak még Kirkuk és Dijala tartományban, valamint Ninive tartomány főképpen kurdok lakta településein. Habár ez utóbbi tartományok és települések közigazgatásilag a bagdadi központi vezetéshez tartoznak, gyakorlatilag a kurd pesmerga harcosok ellenőrzése alatt állnak.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑