A jemeniek nagy része humanitárius segítségre szorul

Jemen lakosságának csaknem egésze humanitárius segítségre szorul az országban dúló harcok miatt, és ha a héten kezdődő béketárgyalások nem vezetnek eredményre, 2019-ben a polgárháború sújtotta arab ország szorul majd leginkább rá a nemzetközi humanitárius segítségre – idézik hírügynökségek Mark Lowcockot, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) vezetőjét kedden.

“A humanitárius segély nem képes a hosszú távú politikai megoldásokat és a fejlesztési segélyeket helyettesíteni, amelyekben a szükséget szenvedő emberek kétségbe esetten reménykednek” – hangsúlyozta az OCHA vezetője.

Lowcock genfi sajtótájékoztatóján újságíróknak hozzátette, Jemen sosem állt ilyen közel az éhínséghez, mint most, a 2014 óta tartó polgárháború pedig a lakosság csaknem 80 százalékát -körülbelül 24 millió embert- érintett valamilyen formában.

Lowcock úgy vélekedett, ha a szerdán kezdődő, az ENSZ égisze alatt tartandó svédországi béketárgyalások révén sikerül véget vetni a harcoknak, akkor is csak 2019 második felétől várható javulás az emberek életkörülményeiben.

Jelenleg az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának adatai alapján mintegy 18 millió ember élelmiszerellátása van veszélyben az országban, akik közül 8 millióan különösen veszélyeztetettek.

A hivatal jelentése szerint az ENSZ-nek további 4 milliárd dollárra (3 és fél millió euró) lesz szüksége a jemeni helyzet hatékony kezeléséhez 2019-ben. Lowcock azt mondta, az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) idén 8 millió jemeninek segít, és kifejezte reményét, hogy ez a szám jövőre 12 millióra emelkedhet.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A kormányerőket támogató arab koalíció 2015 tavaszán avatkozott be a konfliktusba, miután a húszi lázadók elfoglalták az ország északnyugati részének nagy részét és a fővárost, Szanaát is, és elűzték a szaúdiakhoz hű kormányt.

A háborúban eddig több mint tízezer ember halt meg, az ENSZ szerint pedig a konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett.

A jemeni kormányerők a közelmúltban fokozták támadásaikat a lázadók uralta Hodeida városa ellen, amelynek kikötőjén keresztül jut el Jemenbe korábban a húszi erők ellátmánya, illetve a humanitárius segélyszállítmányok 70 százaléka. A kikötő egyelőre a húszik kezén van, azonban az azonos nevű tartományban a koalíció már több területet elfoglalt.

Bár szeptemberben az ENSZ közvetítésével béketárgyalások kezdődtek Genfben, végül kudarcba fulladtak a húszik távolmaradása miatt. Az újabb béketárgyalások várhatóan szerdán kezdődnek Svédországban.

Az ENSZ 132 millió segélyre szoruló emberrel számol jövőre 

Az adományok iránti igény előreláthatóan az idei évhez hasonlóan mintegy 25 milliárd dollár (7 ezer milliárd forint) lesz 2019-ben – vélekedett Lowcock.

Arról is tájékoztatott, hogy az ENSZ-szervezetek jövőre a leginkább rászoruló 94 millió ember segélyezését tervezik szállás-, illetve oktatási lehetőségek biztosításával, valamint élelmiszerekkel és gyógyszerekkel.
Tavaly az ENSZ 24,9 milliárd dollár adományt kért 2018-ra. Az összegből csak 56 százalék folyt be november közepéig a világszervezethez az OCHA közlése szerint.

Magyar Hírlap, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑