A kínai külügy bírálja az ujgurok elnyomása miatt kirótt amerikai vízumkorlátozásokat

Az Egyesült Államok „sötét terveit” bírálta szerdán Peking, miután az amerikai külügyminisztérium előző nap bejelentette, hogy nem engedélyezi a beutazást az Egyesült Államokba a muzulmán többségű Hszincsiang-Ujgur tartományban élők elnyomásáért felelős kínai tisztségviselőknek.

Az Egyesült Államok Hszincsianghoz való hozzáállása „csak egyre világosabbá teszi a kínai néppel és a nemzetközi közösséggel kapcsolatos sötét terveiket” – jelentette ki újságírók előtt Keng Suang, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Az amerikai külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy nem engedélyezi a beutazást az Egyesült Államokba a muzulmán többségű Hszincsiang-Ujgur tartományban élők elnyomásáért felelős kínai tisztségviselőknek. A vízummegszorítások indoklásaként a Mike Pompeo külügyminiszter aláírásával kiadott közlemény hangsúlyozta: „a kínai kormányzat rendkívül elnyomó rendszert alakított ki ujgurok, kazahok és a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő, más muszlim kisebbségekhez tartozók ellen”. Hivatkozott arra is, hogy Peking internálótáborokat és mindent átható megfigyelőrendszereket működtet, valamint drákói szigorral ellenőrzi a kulturális és vallási identitás szabad kifejezését.

A külügyminisztérium intézkedése a kínai kormányzat és a kommunista párt azon tisztségviselőit érinti, akikről Washington úgy tudja, felelősségük van, vagy bűnrészesek az ujgurok, kazahok és más kisebbségiek bebörtönzésében vagy a kárukra elkövetett visszaélésekben. Ezek az emberek nem utazhatnak be az Egyesült Államokba. A közlemény nem közölte az érintett tisztségviselők nevét.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑