Cadmus fordítás Cadmus

A közel-keleti béke megteremtéséről tárgyalt a román és a palesztin elnök

2022. 07. 20.

A közel-keleti béke megteremtéséről tárgyalt kedden Klaus Iohannis román elnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök Bukarestben.

A közösen megtartott sajtótájékoztatón Iohannis arról biztosította palesztin vendégét, hogy a közel-keleti béke megteremtése továbbra is prioritást élvez a román külpolitika napirendjén.

Közölte: Románia teljes mértékben támogatja egy igazságos és tartós megoldás keresését, amellyel le lehetne zárni az izraeli-palesztin konfliktust közvetlen tárgyalások útján, és elvezethet két állam egymás melletti, békés és biztonságos létezéséig. Iohannis szerint ez az egyedüli megoldás, amely képes biztosítani a két nép céljait a nemzetközi jog tiszteletben tartásával.

Reményét fejezte ki, hogy enyhülni fognak térségben a feszültségek, és elkezdődhet a béketárgyalási folyamat. A román elnök jelezte: a hagyományosan mindkét féllel jó viszonyt ápoló Bukarest kész segíteni ezt a folyamatot. Úgy vélte, hogy a jelenlegi regionális és globális kihívások közepette kiegyensúlyozottságra, mértékletességre van szükség a konfliktusok rendezéséhez.

Mahmúd Abbász kijelentette, hogy a tartós rendezéshez Izraelnek véget kell vetnie “egyoldalú akcióinak”. Közölte: a palesztinok nemzetközi támogatást keresnek olyan megoldáshoz, amely megelőzheti a Közel-Keleten tapasztalható feszültség súlyosbodását, még mielőtt túl késő lenne.

Hozzátette, ők készek részt venni a béketárgyalásokban, amelyek megteremthetik a nemzetközi elismeréssel rendelkező palesztin államot Kelet-Jeruzsálem fővárossal.

Iohannis Románia Csillaga Érdemrenddel tüntette ki Mahmúd Abbászt.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑