Cadmus fordítás Cadmus

A líbiai helyzetről tartanak konferenciát Palermóban

2018. 11. 13.

Giuseppe Conte olasz kormányfő nyitotta meg hétfő este a szicíliai Palermóban kezdődőtt konferenciát, melynek témája Líbia stabilizálása. Halifa Haftár líbiai tábornok részvétele az utolsó pillanatig bizonytalan volt, Haftár végül megjelent a konferencián, majd nem sokkal később ismeretlen helyre távozott is onnan.

A kétnapos konferencia célja, hogy „segítsen véget vetni a fegyveres konfliktusnak és Líbiát egy olyan útra állítsa, amely a stabilizációhoz vezethet” – mondta el hétfő este egy Twitteren közzétett videóüzenetben Conte, mielőtt a helyszínen köszöntötte volna a konferencia résztvevőit.

A rendezvényen az egymással rivalizáló fontosabb líbiai felek képviselői mellett húsz ország küldöttei (10 államfő, illetve külügyminiszterek) vesznek részt. Az utolsó pillanatig kétséges volt Halifa Haftár tábornok részvétele, akinek jelenléte meghatározhatja a konferencia sikerét.

Haftár megjelent ugyan a konferencián, a kamerák előtt „pózolt” a csúcstalálkozó házigazdája, Giuseppe Conte olasz miniszterelnök mellett, majd a várakozásokkal ellentétben nem csatlakozott a díszvacsora résztvevőihez, hanem távozott a konferenciáról.

A Líbiai Nemzeti Hadsereget irányító Khalifa Haftár tábornok és csapatai Líbia keleti felét ellenőrzik és a tobruki “ellenkormányt” támogatják, amely nem ismeri el a Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert líbiai egységkormányt Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök vezetésével.

Nem hivatalos források szerint Haftár tábornok fenntartásait fejezte ki a konferenciára meghívottak egy részével szemben: nem akar egy asztalhoz ülni például Háled al-Misrivel, a líbiai Államtanács elnökével.

A szicíliai konferencián többek között jelen lesz a Párizsból érkező Fájez esz-Szarrádzs, Agila Száleh Ísza, a Tobrukban székelő képviselőház elnöke, ideiglenes államfő, Haszán Szalamé, az ENSZ líbai megbízottja, Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Jelen lesz Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök, továbbá Tunézia, Algéria, Csád, Niger, Marokkó, Görögország és Málta delegációja.

A palermói Villa Igiea szállodában zajló líbiai stabilizációs konferencia hétfő este kezdődik, Giuseppe Conte díszvacsorával fogadja a résztvevőket. Kedd délelőtt lesz a találkozó érdemi része, amelyet sajtótájékoztató zár.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑