Cadmus fordítás Cadmus

A líbiai kormány a kelet-líbiai erők több tucat elfogott katonáját engedte szabadon

2021. 05. 14.

Líbiában több tucat rabot engedtek szabadon, akik korábban Halífa Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadseregben harcoltak a tripoli egységkormány erőivel szemben – közölte csütörtökön az átmeneti líbiai kormány igazságügyi minisztériuma.

A tájékoztatás szerint Mohamed Dbeibeh ideiglenes líbiai miniszterelnök és Halima Ibrahim Abdul Rahmán igazságügyi tárcavezető kezdeményezte a harci cselekmények során elfogott 78 rab elengedését. Ebből az alkalomból ünnepélyes rendezvényt is tartottak csütörtökön az egyik tripoli börtönben.

A ceremónián felszólaló igazságügyi tárcavezető hangsúlyozta a tolerancia és a megbocsájtás fontosságát a nemzeti megbékélés útján. Rahmán egyben megerősítette, hogy minisztériuma mindent el fog követni, hogy véget vessen az önkényes őrizetbe vételeknek és az erőszakos eltüntetések gyakorlatának.

Líbia az országot vezető Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatását követően káoszba süllyedt, és 2014-től két részre szakadt. Néhány évig kettős hatalom létezett: a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban működő, nemzetközileg elismert egységkormány és egy ideiglenes kabinet, amelyet a parlament és a kelet-líbiai területeket ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornok irányította Líbiai Nemzeti Hadsereg támogat. Haftar 2019-ben sikertelen offenzívát indított a főváros bevételére.

A Mohamed Dbeibeh ideiglenes líbiai miniszterelnök vezette átmeneti kabinetet március 15-én iktatták be a politikai rendezés reményével.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑