Cadmus fordítás Cadmus

A líbiai miniszterelnök is bejelentette indulását az elnökválasztáson

2021. 11. 22.

Líbia átmeneti nemzeti egységkormányának miniszterelnöke is bejelentette indulását a decemberi elnökválasztáson – közölte vasárnap a líbiai állami televízió. Mohammed Dbeibah a nap folyamán regisztráltatta magát jelöltként.

A kormányfő a többévnyi háborús pusztítást követően elrendelt közkiadási programjaival népszerűvé vált, és sokan a választás favoritjának tartják.

Ugyanakkor az ország nemrég elfogadott választási törvénye értelmében az átmeneti kormány vezetője nem indulhatna az elnökválasztáson, hiszen ahhoz a decemberi voksolás időpontját megelőzően több mint három hónappal le kellett volna mondania kormányzati tisztségéről.

A 62 éves politikus ígéretet is tett az ENSZ égisze alatt megalakult kabinetje márciusi kinevezésekor, hogy nem fog szerepet vállalni a következő kormányzatban. Líbiát év eleje óta átmeneti kormány és egy háromfős elnöki testület irányítja. A kabinet fő célja, hogy előkészítse a december 24-i elnökválasztást, illetve a rá egy hónapra tervezett parlamenti voksolást, amelyeket az egy évtizede tartó líbiai válság lezárásaként hirdettek meg.

A tervezett elnök- és parlamenti választásokat továbbra is kétségek övezik, mivel az egymással versengő kelet- és nyugat-líbiai frakciók és politikai testületek a választások menetrendjéről és arról is vitatkoznak, hogy ki indulhat jelöltként. Az induló jelöltek listáján szerepel a Líbia keleti részének tetemes hányadát ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok.

Indulása várhatóan megütközést kelt az ország nyugati részén, miután az ottani hatóságok szerint az általa ellenőrzött területeken kizárt, hogy szabad és tiszta választást lehessen tartani, emellett háborús bűnösnek is tartják, amit ő váltig tagad. Szaif al-Iszlám Kadhafi, az egykori diktátor fia, szintén bejelentette indulási szándékát.

Ellene a Nemzetközi Büntetőbíróság 2011-ben máig érvényes elfogatóparancsot adott ki, mert apja uralmának idején a gyanú szerint emberiesség elleni bűnöket követett el. Az ismert jelöltek listáján szerepel még Agila Száleh, a tobruki parlament befolyásos házelnöke is.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑