A muszlim többségű Azerbajdzsánban misézett Ferenc pápa

Ferenc pápa kaukázusi körútjának utolsó állomásán, az azerbajdzsáni Bakuban az egykori Szovjetunió területén zajló keresztényüldözésre emlékezett.

“Azokra a bátor keresztényekre emlékezem, akik hittek az Úrban, és a nehézségek ellenére hűségesek maradtak” – mondta a katolikus egyházfő a hagyományos Úrangyala imádság során, amelyet a megszokottól eltérően ezen a vasárnapon egy kis bakui templomban celebrált. A mise nagyrészt angol nyelven zajlott egy soknemzetiségű közösségben, mivel a hívek között sok külföldi volt jelen, köztük a helyi diplomáciai képviseletek dolgozói, illetve az ország hatalmas olaj- és gáziparának külföldi irányítói.

A pápa Grúziából érkezett a nagyrészt muszlim Azerbajdzsánba, ahol a Vatikán adatai szerint mindössze 570 katolikus él.

“Még ha kis nyáj is vagytok, az nem von le értéketekből Isten szemében” – intézte szavait a hívekhez a pápa a csordultig telt modern templomban, amely 2007-ben nyitotta meg kapuit a szovjet időszakban lerombolt szentély helyén.

A templom területét Heydar Aliyev néhai elnök ajándékozta a katolikus közösségnek II. János Pál pápa kérésére annak 2002-es bakui látogatása után. Azerbajdzsánban mindössze egy parókia található, ahol hét pap szolgál.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Ferenc pápa a fagyos fogadtatást kockáztatva olyan államot keresett fel, ahol a katolikusok jelentéktelen kis szeletét teszik ki az ország vallási palettájának. Grúziában például a lakosságnak pusztán 2,5 százaléka katolikus, és hasonló a helyzet Albániában, valamint Bosznia-Hercegovinában is, ahol az argentin pápa 2014-ben, illetve 2015-ben járt.

A katolikus egyházfő vasárnap a 9 milliós országot 2003 óta vezető Ilham Aliyev azeri elnökkel is találkozik. Kérdés, hogy a pápa a beszélgetés során szót ejt-e a véres örmény konfliktusról vagy Hegyi-Karabah helyzetéről. Ferenc pápa később felkeres egy mecsetet is.

Rövid, mindössze kétállomásos kaukázusi útja után a pápa vasárnap este visszatér Rómába.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑