Cadmus fordítás Cadmus

A nőket sújtó korlátozások feloldására szólítja fel a tálibokat az ENSZ BT

2022. 05. 25.

Az afgán nők és lányok emberi és szabadságjogait korlátozó politikák és gyakorlatok gyors visszavonására szólította fel a tálib vezetést kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

A tizenöttagú testület zárt ajtók mögött tartott vita után fogadta el a Norvégia által két hete kidolgozott dokumentumot. A BT “mély aggodalmát fejezte ki, amiért a tálibok egyre inkább korlátozzák az afgán nők és lányok emberi jogait és alapvető szabadságjogait”.

Május elején a tálibok elrendelték, hogy a nők takarják el az arcukat a nyilvánosság előtt, mintegy visszatérésként az iszlamista szervezet korábbi keményvonalas kormányzásához. Felszólították a televíziókat is: gondoskodjanak arról, hogy a műsorvezetőnők takarják el az arcukat adás közben.

A tálibok korábbi – 1996 és 2001 közötti – uralma idején a nőknek a teljes testet elfedő burkát kellett viselniük, nem dolgozhattak, a lányok nem járhattak iskolába. Tavaly augusztusban azonban, amikor hatalomra kerültek, a tálibok azt ígérték, hogy tiszteletben tartják a nők jogait az iszlám előírásaival összhangban.

Márciusban a tálibok visszavonták azt a bejelentésüket, hogy a főiskolák továbbra is nyitottak a lányok előtt, mondván, hogy addig zárva tartanak, amíg nem dolgoznak ki új, az iszlám jognak megfelelő tervet.

A Biztonsági Tanács “megismételte a tálibokhoz intézett felszólítást, hogy további késlekedés nélkül tartsák be az iskoláknak a női diákok előtti megnyitásával kapcsolatos kötelezettségvállalásukat”.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑