Cadmus fordítás Cadmus

A pápa iraki látogatása során a legfőbb síita muszlim méltósággal is találkozik

2021. 01. 29.

Ferenc pápa találkozik Ali asz-Szisztáni nagyajatollahhal, a legfőbb síita muszlim méltósággal március 5-től 8-ig tartó iraki látogatása során – tudatta csütörtökön Louis Raphael I Sako iraki káld pátriárka.

A magánjellegű találkozóra a tervek szerint a síiták szent városának számító délközép-iraki Nadzsafban kerül sor március 6-án – mondta Sako a francia püspöki konferencia által szervezett sajtótájékoztatón, amiről az olasz sajtó beszámolt.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint megállapodást írhatnak alá az “Emberi testvériségről a világbékéért és együttélésért” címmel, ahogy azt a pápa 2019-ben Abu-Dzabiban is tette Ahmed el-Tajebbel, a közel-keleti szunnita referenciaintézménynek számító al-Azhar mecset nagyimámjával.

Az első katolikus egyházfőként Irakba látogató Ferenc pápa útja során ellátogat a fővárosba, Bagdadba, az Ur-síkságra, a kurd autonóm régió fővárosába, Erbílbe, Moszulba és a keresztény többségű Karakosba.

A program csütörtökön nyilvánosságra hozott részletei szerint a pápa Bagdadban találkozik a kurd Barhám Száleh iraki elnökkel, illetve a szír katolikus egyház papságával is. Az egyházfő a következő napon Szisztánival való találkozóját követően meglátogatja Urt, majd visszatér Bagdadba, ahol misét pontifikál a káld székesegyházban.

A pápa látogatásának utolsó napján Erbílbe utazik, ahol szintén misét pontifikál, majd ellátogat Moszul óvárosába és Karakosba.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑