Cadmus fordítás Cadmus

A tálibok megakadályozták, hogy száz afgán nő Dubajba utazzon egyetemi ösztöndíjjal

2023. 08. 23.

Az afganisztáni tálib hatóságok megakadályozták, hogy mintegy száz afgán nő egyetemi ösztöndíjjal az Egyesült Arab Emírségekbe utazzon – közölte Kalaf Ahmad al-Habtúr dubaji milliárdos, aki az afgán diákok tanulmányait finanszírozta volna.

A dubaji székhelyű Habtoor Group cégcsoport vezetője és alapító elnöke a korábban Twitter néven ismert X közösségi oldalon közzétett videóban elmondta: a diáklányoknak szerda reggel kellett volna az Egyesült Arab Emírségekbe repülniük Kabulból, ám a tálib kormány nem engedte, hogy felszálljanak a repülőgépre.

“Pedig már kifizettük a repülőgépet, megszerveztünk nekik mindent, szállást, oktatást, biztonságos szállítást” – mondta a milliárdos.

Habtúr közzétette az egyik afgán diák hangfelvételét is, aki elmondta, hogy férfi kísérővel akartak felszállni a járatra, de a kabuli repülőtéri hatóságok ezt megakadályozták. A tálibok ugyanis nem tiltják az afgán állampolgároknak, hogy elhagyják az országot, de általában megkövetelik, hogy a nagyobb távolságra és külföldre utazó afgán nők férfi kísérővel utazzanak.

A hatalomba való visszatérésük – 2021 augusztusa – után a tálibok kizárták a nőket a középiskolák többségéből, az egyetemekről és a közigazgatásból. Azt is megtiltották többségüknek, hogy az ENSZ-nek vagy más nemzetközi szervezeteknek dolgozzanak.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑