Cadmus fordítás Cadmus

Abbász: A washingtoni döntések aláásták a kétállami megoldást

A palesztin elnök csütörtökön felszólította Donald Trump amerikai elnököt, hogy vonja vissza a palesztin-izraeli szembenállással kapcsolatban közelmúltban hozott döntéseit, amelyek szerinte hátrányosan érintették a palesztinokat.

Mahmúd Abbász elsősorban Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerésére és az ENSZ palesztin menekülteket támogató hivatala (UNRWA) segélyezésének megszüntetésére utalt a világszervezet Közgyűlése 73. ülésszakán mondott beszédében.

A palesztin elnök elutasította, hogy az Egyesült Államok egyedüli közvetítőként járjon el a közel-keleti válságban. Hozzátette, Washington döntései aláásták a kétállami megoldást, amelyet a palesztinok a béketárgyalások kezdete óta célul tűztek ki.

A palesztinok Ciszjordániában és a Gázai övezetben akarják létrehozni államukat, amelynek fővárosául Kelet-Jeruzsálemet szánják. Izrael 1967-ben szállta meg ezeket a területeket, és bekebelezte Kelet-Jeruzsálemet, amit a nemzetközi közösség nem ismert el. Izrael Jeruzsálemet az ország örök és megoszthatatlan fővárosának tekinti.

Donald Trump szerdán kijelentette, hogy “kétállami megoldást akar”, majd később visszakozott, mondván, hogy egyállami megoldást is támogat, ha a két fél ezt akarja.

“Az Egyesült Államoknak nem szabadna az egyetlen közvetítőnek lennie” – mondta Abbász, miután Donald Trump előző nap bejelentette, hogy új közel-keleti béketervet hoznak nyilvánosságra a következő “négy hónapban”.

“Rendelkezésünkre áll a kvartett, igen helyesen. Az Egyesült Államok részt vehet a kvartettben” – szögezte le a palesztin elnök a közel-keleti béketeremtésre hivatott, az Egyesült Államokat, Oroszországot, az Európai Uniót és az ENSZ-t magában foglaló testületre utalva. “Jeruzsálem nem eladó”, és “a palesztinok jogai nem képezik alku tárgyát” – kezdte vehemensen beszédét Mahmúd Abbász. Hangsúlyozta: A palesztinok sosem fogják elutasítani a tárgyalást, de “valóban vicces, hogy az amerikai kormányzat még mindig arról beszél, amit az évszázad megállapodásának” neveznek. “Államot akarunk pontosan meghatározott határokkal. Ezután tudunk békésen együtt élni Izraellel”- fogalmazott Abbász. Az ENSZ 193 tagállama közül mintegy “183 ország” ismerte el a Palesztin Államot – emlékeztetett Abbász. “Felszólítok mindenkit, aki eddig még nem tette meg, ismerje el” – tette hozzá.

Magyar Hírlap, MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑