Cadmus fordítás Cadmus

Afganisztánban egyeztett a kínai külügyminiszter

2022. 03. 24.

Vang Ji kínai külügyminiszter csütörtökön Kabulba érkezett, első alkalommal azóta, hogy a tálibok átvették a hatalmat Afganisztánban – jelentette be egy tálib tisztségviselő.

Ahmad Jaszír, a kormány egyik illetékese a Twitteren azt írta: a kínai diplomácia vezetője magas rangú tálib tisztségviselőkkel – egyebek között Amír Hán Muttaki afgán külügyminiszterrel – tárgyal.

Vang és Muttaki legutóbb októberben találkoztak Dohában, ahol az afgán-kínai kapcsolatok megerősítéséről és gazdasági támogatásról egyeztek meg.

Az elmúlt két évtizedben kínai vállalatok számos megállapodást kötöttek Afganisztánnal gazdasági és fejlesztési projektekről, amelyek többsége kudarcba fulladt az ország instabilitása és a felek közötti együttműködés hiánya miatt.

 

Vang a pakisztáni fővárosból, Iszlámábádból érkezett, ahol az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) külügyminisztereinek 48. csúcstalálkozóján vett részt meghívott vendégként.

A kínai külügyminiszter váratlan kabuli látogatására egy héttel az Afganisztánnal határos országok pekingi találkozója előtt került sor. A pekingi eseményen arról lesz szó, hogy a szomszédok milyen formában támogathatják az új tálib rezsimet.

Kína rövid, mindössze 76 kilométeres, hegyvidéki határon osztozik Afganisztánnal, ugyanakkor régóta tart attól, hogy szomszédja esetleg az ujgur szakadárok és szélsőségesek bázisává válhat. Peking a tavaly augusztusi tálib hatalomátvétel előtt is kereste a kapcsolatot a radikálisokkal, miután a nemzetközi haderő úgy döntött, hogy kivonul Afganisztánból.

A nemzetközi közösség egyelőre nem ismerte el a tálib rezsimet, amely erőszakkal került hatalomra Afganisztánban.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑