Ajatollah: Senkire sem jelentünk veszélyt

A perzsa államnak erősnek kell lennie, hogy sikerrel szálljon szembe ellenségei cselszövéseivel.

„Irán egyetlen országra sem jelent veszélyt” — jelentette ki az iráni legfelsőbb vezető, Hamenei ajatollah szombaton, hozzátéve, hogy emellett Teheránt eltökélt saját biztonságának garantálásában.

Az elmúlt időszakban  számos  iszlamista arab országában, és az őket támogató nyugati országokban egyre fokozódik az aggodalom, Irán katonai ambíciói és atomprogramjával kapcsolatban.

Miután Washington felrúgta a 2015-ös atomalkut, és a nyugat-európai államok sem tesznek eleged a megállapodásnak a  perzsa állam nyíltan és látványosan fokozta urándúsító tevékenységét. régió országait, sőt, bizonyos szakértők szerint Európát is fenyegetheti.

Hamenei szerint az Iránra kivetett amerikai szankciók bűncselekmények, de van egy jó oldaluk is,

“lehetőségünk nyílik arra hogy a gazdaságunkat függetlenítsük az olajexportoktól”.

Szombati beszédében az iráni legfelsőbb vezető pacifista hangnemű beszédében azért hozzátette, az iszlám köztársaságnak elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy sikeresen ellenálljon az „ellenség ármányainak”.

„Meg kell erősödnünk annyira, hogy véget tudjunk vetni ellenségeink cselszövéseinek … Minden iráni nemzettel szembeni szándékuk kudarcra van ítélve,” — Hameneit az iráni állami televízió.

Az iráni legfelsőbb vezető a légierő parancsnokainak elmondott beszédében arra is kitért, hogy Irán rendkívül erős légierővel rendelkezik, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok az ország 1979. évi iszlám forradalma óta korlátozza az országot.

„A forradalom óta az volt a céljuk, hogy megakadályozzák azt, hogy erős légierőt építsünk ki … de most nézzenek ránk. Repülőgépeket építünk. Nyomásgyakorlásukból lehetőséget kovácsoltunk,”– idézi Hameneit az IRNA hírügynökség.

Irán idén ünnepli az iszlám forradalom 41. évfordulóját, melynek során az amerikai támogatást élvező Mohamed Reza Pahlavi sah uralmát megdöntötték. Az iszlám köztársaság megesküdött, hogy növelni fogja katonai erejét a nyugati országokból egyre fokozódó nyomás ellenére, mellyel katonai képességeinek visszafogását igyekeznek elérni, beleértve az ország ballisztikus rakéta programját.

The Jerusalem Post, Neokohn.hu nyomán

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑