Cadmus fordítás Cadmus

Amerikai külügyminiszter: Izrael és az arab államok együttműködésével lehet Iránt hatékonyan elszigetelni

2024. 01. 12.

Izrael és az arab államok közeledése a leghatékonyabb módja mind Irán és a vele szövetséges erők elszigetelésének, mind pedig a palesztin állam létrehozásának – jelentette ki az amerikai külügyminiszter csütörtökön Kairóban, közel-keleti körútjának utolsó állomásán.

„Úgy gondolom, ez az elképzelés sok közel-keleti vezető számára világos” – jelentette ki Antony Blinken, kiemelve, hogy Irán és az Irán-barát erők nem pusztán az Egyesült Államoknak, hanem a régió szinte összes országának gondot okoznak.

„Az Egyesült Államok jelenleg arra összpontosít, hogy Ciszjordániában a helyzet ne mérgesedjen el” – közölte a tárcavezető a sajtóval, mielőtt elhagyta az egyiptomi fővárost.

Blinken emellett hangsúlyozta: a zsidó állam biztonságának szavatolása és régiós elismerése a palesztin állam megteremtéséhez vezető út.

„A másik út a terrorizmus, a nihilizmus és a Hamász, a húszik és a Hezbollah Irán támogatását élvező pusztítása”
– húzta alá.

Izraelt a régióban elsőként Egyiptom ismerte el 1979-ben, majd Jordánia 1994-ben. Ezt követően 2020-ban Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Marokkó is diplomáciai kapcsolatokat létesített vele.

A cionista állam és Szaúd-Arábia közeledése azonban „befagyott” a Hamász palesztin szervezet Izrael elleni október 7-i támadása miatt, majd az ezt követő izraeli megtorlás miatt a Hamász ellenőrizte Gázai övezet ellen, ahol a gázai egészségügyi hatóságok szerint már több mint 23 ezer civil halt meg.

Blinken kitért az Irán által támogatott jemeni húszi lázadókra is, akik kereskedelmi hajókat támadnak meg a Vörös-tengeren a gázai konfliktus kiújulása óta, és leszögezte: az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság vezette nemzetközi koalíció nem fogja tétlenül nézni ezeket az atrocitásokat.
Kairói látogatásán a külügyminiszter tárgyalt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel. Együtt elmondták: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Gázai övezeti háború ne szélesedjen ki, és közös közleményben tiltakoztak a Gázai övezeti palesztinok kitelepítésének izraeli politikusok által rebesgetett kitelepítése ellen, valamint hangsúlyozták a kétállami megoldás szükségességét.

A megbeszélésen Szíszi elmondta, hogy a nemzetközi közösségnek fel kell lépnie az idevágó ENSZ-határozatok, köztük a humanitárius segélyszállítmányokra vonatkozó döntések betartatásáért.

Leszögezte:el kell érni, hogy tűzszünet legyen az övezetben, és ha ez megvalósul, akkor azalatt a palesztin kérdés „tisztességes és átfogó” megoldására kell összpontosítani. A találkozón részt vett Abbász Kámil, az egyiptomi hírszerzés vezetője is.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑