Cadmus fordítás Cadmus

Andrzej Duda: a lengyel vezetés a szövetségesekkel egyeztet a Wagner lázadással kapcsolatban

2023. 06. 24.

ű A lengyel vezetés szombat reggel az oroszországi helyzetről konzultált, és egyeztetett a szövetségesekkel is – közölte Andrzej Duda lengyel elnök a Twitteren. Az államfői Nemzetbiztonsági Iroda szerint Varsó Oroszország belügyének tekinti az eseményeket.

A bejegyzés szerint a lengyel államfő Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel és a nemzetvédelmi tárcával folytatott egyeztetést. “Folyamatosan nyomon követjük a keleti határainkon túli fejleményeket” – írta meg Andrzej Duda.

Az elnökkel egy időben Piotr Müller kormányszóvivő a Twitteren megírta: az államfő és a miniszterelnök közötti egyeztetés mellett a kormány keretében Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) elnöke konzultált a nemzetvédelmi és a belügyi tárca vezetőivel.

“Az illetékes lengyel szolgálatok a szövetségesekkel együtt folyamatosan figyelik az oroszországi helyzetet” – írta a kormányszóvivő.

A varsói vezetés az egyeztetésekkel arra reagált, hogy szombatra virradóra Jevgenyij Prigozsin, az Ukrajnával szemben vívott háborúban részt vevő Wagner orosz katonai magánvállalat vezetője azzal vádolta meg az orosz védelmi minisztériumot, hogy az a táborai elleni támadást rendelt el. Prigozsin szerint a Wagner-harcosok bevonultak az oroszországi Rosztov városába. Vlagyimir Putyin orosz elnök fegyveres lázadásnak nevezte a történteket, és kemény fellépést helyezett kilátásba Prigozsinnal szemben.

Lengyelországnak 210 kilométer hosszú közös határa van az Oroszországi Föderáció részét képező Kalinyingrádi területtel.

Szombat délután Jaroslaw Kaczynski a délnyugat-lengyelországi Bogatyniában rendezett választási nagygyűlésen a biztonságpolitikai témákról is szólva rámutatott: a Lengyelországgal szomszédos Ukrajnában háború zajlik. “Háború tört ki egy másik államban is, amely – mint az ukránok helyesen mondják – imperialista, támadó, terrorista állam” – tette hozzá.

Most nem tudjuk, annak lefolyása milyen lesz, “incidensről van-e szó, vagy valami nagyobb dologról” – folytatta Kaczynski. Látható azonban, hogy “hogyan végződik az agresszió, ha a megtámadott fél védekezni tud” – tette hozzá a politikus. Aláhúzta: Lengyelország elrettentés céljából “óriási fegyverkezési erőfeszítéseket fejt ki”.

A gyűlésen szintén felszólaló Mateusz Morawiecki miniszterelnök felidézte: a lengyel vezetés tavaly az ukrajnai háború kitörése előtt is figyelmeztetett a konfliktus veszélyére, és most “figyelemmel kíséri a helyzetet”.

A kormányfő közölte: a fejleményeket Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével vitatta meg, és állandó kapcsolatban van az amerikai féllel is. “Tudatában vagyunk annak, hogy nehéz időkben, nehéz környezetben élünk” – jelentette ki Morawiecki, kiemelve a kormány erőfeszítéseit a hadsereg korszerűsítésére.

Jacek Siewiera őrnagy, a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) főnöke a Twitteren azt írta: a lengyel fegyveres erők az ukrajnai háború kitörése óta állandó készültségben vannak, és “ennek szintje az utóbbi események hatására nem változott meg”. Siewiera is megerősítette: Varsó a szövetségesekkel együtt figyeli az oroszországi helyzetet, amely – mint a BBN főnöke aláhúzta – Oroszország belügyének tekintendő.

Cseh miniszter: polgárháborús helyzet alakult ki Oroszországban

Jana Cernochová cseh védelmi miniszter egy szombati interjúban úgy vélekedett, hogy úgy néz ki, polgárháborús helyzet alakult ki Oroszországban, és Ukrajna most ehhez igazíthatja az orosz erők ellen indított offenzíváját.

A CTK cseh hírügynökségnek nyilatkozva Cernochová úgy fogalmazott: úgy látja, nagyon súlyos konfliktus alakult ki Oroszországon belül, ami azt üzeni Ukrajna számára, hogy most lehetősége van átcsoportosítani az erőit, és az új helyzethez igazíthatja az oroszokkal szembeni ellentámadását. A miniszter szerint ez most jó fejlemény abból a szempontból, hogy az ukrán erők nyertek erre valamennyi időt.
“Még várjuk a további fejleményeket, elsősorban azt, hogy az orosz védelmi minisztérium képviselői hogyan fognak reagálni, feltehetően az most a legfontosabb kérdés” – mondta Jana Cernochová.

A miniszter nem sokkal korábban azt írta a Twitteren: “tizenhat hónap ukrajnai háborúzás után Oroszország most saját maga ellen indított háborút”.

Edgards Rinkevics lett külügyminiszter bejelentette, hogy szigorították az ellenőrzést a lett-orosz határon, és a jelenlegi helyzetben nem engednek be orosz állampolgárokat az országba. Hozzátette, pillanatnyilag Lettországot nem éri közvetlen fenyegetés, de figyelik a fejleményeket, és egyeztetnek a szövetséges országokkal.

Szombat hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. Prigozsin azzal fenyegetett, hogy emberei Moszkváig fognak vonulni.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑