Cadmus fordítás Cadmus

Ankara visszaszólt Trumpnak

2019. 10. 09.

A török kormány nem enged a fenyegetéseknek – szögezte le Fuat Oktay török alelnök tegnap, miután Donald Trump amerikai elnök előző nap gazdasága teljes tönkretételével fenyegette meg Törökországot, amennyiben általa megengedhetetlennek ítélt lépéseket tesz Szíriában. Fuat Oktay a török elnök, Recep Tayyip Erdogan többször hangoztatott véleményét megismételve hangsúlyozta: ha Törökország biztonsága forog kockán, maga határozza meg, hogy milyen utat választ.

A szír állami televízió beszámolója szerint a török légierő hétfő este csapást mért az Ankara által terroristának tartott Népvédelmi Egységek nevű kurd milíciát is magába foglaló Szíriai Demokratikus Erők északkelet-szí­riai főhadiszállására. Ezzel megkezdődött a Recep Tayyip Erdogan által még a hét végén bejelentett török katonai beavatkozás Szíriában, ám a hétfő esti támadás tényét sem török forrás, sem a nagyobb nyugati hírügynökségek nem erősítették meg. A török kormány szerint a Népvédelmi Egységek a törökországi kurd szakadár fegyveresek szövetségese, így nemzetbiztonsági fenyegetést jelent. Fuat Oktay a távirati iroda beszámolója szerint tegnap kiemelte: Törökország semmi esetre sem fogja hagyni, hogy „terrorállam” jöjjön létre délkeleti határa mentén.

A Szíriai Demokratikus Erők volt az utóbbi években Washington legszorosabb helyi szövetségese az Iszlám Állam felszámolásában. Az amerikai erők még hétfőn kezdték meg a kivonulást Északkelet-Szíriából, miután Washington bejelentette: nem bonyolódik bele szíriai szövetségese, a helyi kurd fegyveres koalíció ellen indítandó, általa egyébként nem helyeselt török hadműveletbe. Donald Trump amerikai elnök gazdasága teljes tönkretételével és megsemmisítésével fenyegette meg Törökországot, amennyiben Ankara olyan lépést tesz Szíriában, amelyet „személye kimagasló és páratlan bölcsessége alapján megengedhetetlennek ítél”.

A cikk folytatását ITT olvashatják el.

Magyar Nemzet – Mártonffy Attila

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑