Aszad lemondatta a miniszterelnököt

 Lemondatta Bashar Al-Assad szíriai elnök az ország kormányfőjét csütörtökön, nem sokkal azt követően, hogy a héten a Damaszkusz által ellenőrzött területeken tüntetések robbantak ki a romló gazdasági helyzet miatt.

A miniszterelnöki tisztséget 2016 óta betöltő Imad Mohammed Deeb Hamisz utóda az elnöki hivatal közleménye szerint a július 19-én tartandó parlamenti választásokig a korábban a vízügyi tárca élén álló Husszejn Arnúsz lett.

A választásokat eredetileg áprilisban tartották volna, de a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások miatt már kétszer elhalasztották.

A hét végén kezdődött tüntetések Szíria délnyugati, főleg drúzok lakta területén robbantak ki, Al-Szuvejda tartományban, amelyben a legtöbb lakos híve Assadnak.

A háború során Al-Szuvejda- kisebb összetűzéseket leszámítva – végig Damaszkusz ellenőrzése alatt maradt.

Szíriában a damaszkuszi vezetés ellenőrizte területeken üzemanyagválság van, az utóbbi egy évben pedig átlagosan 107 százalékkal növekedtek az árak.

Hétfőn egy amerikai dollárért 3500 szíriai fontot kellett adni, ez a háború 2011-es kezdete óta a leggyengébb árfolyam. A harcok kezdetét megelőzően ötven szíriai font ért egy dollárt.

Damaszkusz a nyugati szankciókat teszi felelőssé a gazdasági nehézségekért.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑