Cadmus fordítás Cadmus

Átalakult a tálib kormány

Minisztercserékről és új kormányzati tisztségviselők kinevezéséről tett közzé Twitter-üzenetet kedden a tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid; a bejelentés szerint 27 új embert választottak különböző tisztségekre. Vallási kisebbségek, nők és más politikai pártok tagjai ismét nem kaptak helyet a vezetésben.

Az újonnan kinevezett tárcavezetők között van Sahábuddín Delavár, aki korábban a radikálisok dohai béketárgyalásokra küldött delegációjának tagja volt, s most az olajügyi minisztérium élére nevezték ki.

A kandahári nemzetközi repülőtér új igazgatója a tálibok korábbi második emberének, az amerikai drónok által 2016-ban megölt Aktar Mohammed Manszúrnak a fia, Fatihullah Manszúr lesz.

Új embert neveztek ki egyebek között a katasztrófavédelem és a börtönigazgatóság, valamint a törzsek és a határvédelem ügyével foglalkozó tárca élére is.
Fahim Kohdamani politikai elemző rámutatott arra, hogy a személycserékkel a tálib kormányzat ismét több, a nemzetközi közösség által terroristának minősített embert juttatott tisztséghez, a kormányzatban pedig továbbra sem kaptak helyet nők. Rámutatott arra is, hogy a kabuli vezetés tagjai kivétel nélkül a tálibok – többnyire a pastu népcsoportból kikerülő – emberei kapták, és nem képviseltethetik magukat eltérő politikai mozgalmak sem.

Kohdamani újságíróknak hangsúlyozta, a kabinet jelenlegi összetétele megnehezíti a tálib kormányzat elismertetését.

A nemzetközi közösség a tálibok augusztus 15-i hatalomátvétele óta többször sürgette a radikálisokat, hogy alakítsanak sokszínű kormányt.

MTI, Hirado.hu

Sharing is caring!

,
Back to Top ↑