Cadmus fordítás Cadmus

Az afgán hatóságok felfüggesztették a tálib foglyok elengedését

Az afgán hatóságok hétfőn felfüggesztették az utolsó 320 tálib fogoly szabadon bocsátását, míg a szélsőségesek nem engednek el még több elfogott katonát. Ezzel szembeszegültek a loja dzsirga (az öregek hagyományos nagytanácsa) döntésével, tovább késleltetve a belső afgán béketárgyalásokat.

Az Egyesült Államok és a tálib felkelők között idén februárban kötött dohai megállapodás – amely a nemzetközi csapatok afganisztáni kivonását irányozza elő biztonsági garanciákért cserébe – előírja, hogy a kabuli kormánynak mintegy ötezer tálib foglyot, a táliboknak pedig az afgán biztonsági erők ezer tagját kell szabadon engednie ahhoz, hogy megkezdődhessenek a béketárgyalások a lázadók és a kabinet között.

A szélsőségesek már korábban közölték, hogy teljesítették a megállapodás rájuk eső részét. A loja dzsirga pedig augusztus 9-én Asraf Gáni államfő vezetésével hagyta jóvá az utolsó foglyok elengedéséről szóló döntést.

A béketárgyalásoknak elvileg csütörtökön kellett volna megkezdődniük, de most határozatlan időre elhalasztották azokat.

“El fogjuk engedni őket. Ez nem vitás. De mindennek kétoldalú alapon kell történnie” – hangsúlyozta Szedik Szeddiki kormányszóvivő az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva.

Szuhail Sahín, a radikális iszlamista lázadók katari politikai irodájának szóvivője megerősítette, hogy az afganisztáni tálibok teljesítették az Egyesült Államokkal februárban kötött dohai megállapodás fogolycserére vonatkozó részét az afgán biztonsági erők 1005 tagjának elengedésével.

Közölte, nincs tudomása egyéb fogvatartottakról.
A fogolycsere ellenére nem szűnnek a tálib támadások. A szélsőségesek és a kabuli vezetés is egymást vádolja azzal, hogy akadályokat gördít a békefolyamat útjába.

Szeddiki azt állította, hogy a kormány jóakaratát bizonyította ötezer tálib elengedésével, de nem egyezett bele, hogy szélsőségeseket helyezzen szabadlábra. Nem lesz több engedmény számukra – hangsúlyozta. Szavai szerint az afgán kormány megtett mindent annak érdekében, hogy a tálibok tárgyalóasztalhoz üljenek – tette hozzá a kormányszóvivő.

Irán a nap folyamán határozottan cáfolta azt az amerikai értesülést, miszerint az afganisztáni tálibokkal dolgozna együtt.

“Alaptalanok és abszurdak az amerikai külügyminiszter gyanúsítgatásai a táliboknak nyújtott katonai támogatásról” – Szajid Hatibzadeh külügyi szóvivő. Mint mondta, az afganisztáni válság elsődleges oka az Egyesült Államok háborús uszítása és illegális katonai beavatkozása.

Hozzátette, hogy Washington vádja hivatott elkendőzni az Egyesült Államok együttműködését az Iszlám Állam terrorszervezettel.

A CNN amerikai hírtelevízió az Egyesült Államok hírszerzésére hivatkozva közölte nemrég: Irán vérdíjat ajánlott a tálib harcosoknak, hogy a Washington vezette szövetség katonáit támadják.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑