Cadmus fordítás Cadmus

Az Arab Liga főtitkára bírálta Izrael gázai evakuációs felszólítását

2023. 10. 13.

Felfoghatatlan bűncselekménynek nevezte pénteken az Arab Liga főtitkára Izrael nem sokkal korábban közzétett utasítását, melyben a zsidó állam a Gázai övezet északi részének 24 órán belüli evakuálására szólított fel.

“Az, amit Izrael most tesz, nem egy gondosan megtervezett, az ellene intézett támadás végrehajtói előkerítésére induló katonai művelet, hanem borzasztó bosszúállás a tehetetlen gázai civileken” – szögezte le Ahmed Abul Geit.

A térség északi részében mintegy 1,1 millióan élnek, ez nagyjából a fele a Gázai övezet teljes lakosságának.

Stéphane Dujarric, az ENSZ főtitkár szóvivője csütörtök este embertelennek nevezte az utasítást és arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés szörnyű humanitárius következményekkel járna, ugyanis “lehetetlen ilyen rövid idő alatt ennyi ember kitelepítését megszervezni”.
Szaláma Marúf, a Hamász sajtóközpontjának vezetője hamisnak nevezte az evakuálásról szóló hírt, mellyel szerinte Izrael “csupán fejetlenséget akar teremteni az emberek között és meg akarja bontani a gázaiak belső egységét”.

Ugyancsak pénteken Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök is felszólította a gázaiakat, maradjanak az övezetben, mert ha elhagynák otthonukat, “az a palesztin ügy végét jelentené”.

Helyszíni beszámolók szerint mindazonáltal sokan az övezet északi részéből reggel elindultak a déli térségek felé, az emberek zöme gyalogosan.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑