Az Arab Liga óva int a Golán-fennsík izraeli fennhatóságának elismerésében

Az Arab Liga tagállamainak vezetői vasárnapi, Tuniszban tartott csúcstalálkozójuk zárónyilatkozatában óva intenek minden országot attól, hogy kövessék Donald Trump amerikai elnök példáját a Golán-fennsík izraeli fennhatóságának elismerésében.

Közölték: kezdeményezik, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa hozzon olyan határozatot, amely elítéli Trump múlt heti bejelentését, miszerint eljött az ideje elismerni Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett.

Az arab országok vezetői már a konferencia délelőtti nyitóülésén is egységesen elítélték Trump szavait. A dpa német hírügynökség megjegyzi, hogy meglehetősen ritka az ilyen egységes álláspont az arab országok táborában, amelyet regionális ellentétek szabdalnak.

Zárónyilatkozatukban az arab vezetők Trump bírálatán túl felajánlották Iránnak, hogy működjön együtt az arab országokkal a jószomszédi viszony alapján anélkül, hogy beavatkoznának egymás belügyeibe.

A 22 tagú szervezet éves csúcstalálkozó nem volt teljes, mivel továbbra sem kapott rá meghívást Bashar Al-Assad szíriai elnök. Országa tagságát az Arab Liga 2011-ben felfüggesztette, mivel a szíriai konfliktusban a legtöbb arab állam az iszlamisták oldalára állt.

Hirado.hu, MTI

 

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑