Az ausztrál kormány Jeruzsálemet fogja elismerni Izrael fővárosaként

Az ausztrál kormány kész meghozni a döntést, melynek értelmében Jeruzsálemet ismerik el Izrael fővárosaként. A döntésüket valószínűleg ma fogják bejelenteni. Az elsődleges számítások szerint a döntésnek körülbelül 200 millió dolláros költsége lesz.

Az ausztrál kormány viszont nem tervezi nagykövetsége átköltöztetését Tel Avivból, hanem majd egy konzuli irodát nyitnak.

Az ausztrál lapok szerint azonban még nem világos, hogy a kormány egész Jeruzsálemet fogja e elismerni Izrael fővárosaként, vagy annak csupán a nyugati részét.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök még októberben tájékoztatta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt az ausztrál kormány tervéről. Akkor még azt a bejelentést tették, hogy Ausztrália elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként és a nagykövetséget is áttelepítik. Morrison azonban azt nyilatkozta, hogy készen áll ezzel kapcsolatban egyeztetni az ausztrál kormány tagjaival.

Donald Trump amerikai elnök még 2017 december 6-án hozta meg azt a döntést, melynek értelmében az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként. A bejelentéssel egy időben döntöttek az amerikai követség Tel Avivból Jeruzsálembe történő átköltöztetéséről. Az amerikai elnök bejelentése akkor heves tiltakozásokat váltott ki világszerte, hiszen egész Jeruzsálembe gondolt, amikor azt fővárosként ismerte el, beleértve a palesztinok saját fővárosukként meghatározott Kelet-Jeruzsálemet is.

Izrael ugyanis egész Jeruzsálemet tekinti saját fővárosának, beleértve Kelet-Jeruzsálemet is, melyet a hat napos háború során szereztek meg Jordániától 1967-ben. A várost az Egyesült Államokon kívül Paraguay és Guatemala ismeri el Izrael fővárosaként.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑