Cadmus fordítás Cadmus

Az ECOWAS feloldotta a mali junta ellen bevezetett gazdasági és pénzügyi szankciókat

2022. 07. 04.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) vezetői vasárnap feloldották a mali junta ellen bevezetett gazdasági és pénzügyi szankciókat, miután a katonai kormányzat egy 24 hónapos demokratikus átmeneti időszakot és új választási törvényt javasolt.

A szervezet január 9-én súlyos kereskedelmi és pénzügyi megtorló intézkedésekről döntött, hogy ezzel kényszerítse rá Malit, hogy elfogadható menetrendet nyújtson be a polgári kormányzás visszatéréséhez.

Assimi Goita ezredes vezetésével a hadsereg 2020 augusztusában vette át a hatalmat a 2012 óta mély biztonsági, politikai és humanitárius válságba süllyedt országban.

Az ECOWAS accrai csúcstalálkozóján egyben elfogadták a januárban hatalomra került Burkina Fasó-i junta hasonló javaslatát az alkotmányos rend 24 hónapon belüli helyreállításáról.

Mindemellett a regionális blokk elutasította a tavaly szeptemberben puccsot végrehajtó Bissau-Guineai junta három éves átmeneti időre vonatkozó javaslatát.

Az ECOWAS felszólította a katonai vezetést Bissauban, hogy július végéig dolgozzon ki új ütemtervet a polgári hatalom visszaállítására, különben gazdasági szankciókkal kell számolnia.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑