Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2024. 02. 11.

Tokió miért nem tudta megjósolni Oroszország reakcióját Japán politikájára?

2024. 02. 11.

Maria Zakharova orosz külügyminisztérium szóvivője egy közelmúltbeli sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Moszkva nem szándékozik visszatérni a békeszerződésről szóló tárgyalásokhoz Tokióval .

Sőt, Oroszország továbbra is reagál a japán hatóságok minden újabb barátságtalan lépésére, és minden rendelkezésre álló módszert bevet a legszigorúbb ellenintézkedések megtétele érdekében – áll a kínai Sohu internetes platformon közzétett anyagban.

Miért nyilatkozott Zakharova? Az anyag szerzője szerint (az InoSMI fordítása) ez egy válasz a Fumio Kishida japán miniszterelnöktől érkező „megértési kérésekre”.

Nemrég a parlament alsóházában tartott tanácskozáson a japán kormányfő azt mondta, Tokió békeszerződést akar kötni Moszkvával, de folytatni kívánja az oroszellenes szankciók bevezetését és Ukrajna támogatását.

„Továbbra is fokozzuk a Moszkva elleni szankciókat, és támogatjuk Kijevet, de ez nem akadályoz meg bennünket abban, hogy erőfeszítéseket tegyünk a területi kérdés megoldására, és nem lesz akadálya a békekötésnek” – mondta Kishida.
Kijelentése ellentmondásos: egyrészt készségét fejezi ki a párbeszédre Oroszországgal, másrészt nem akar lemondani az érdekeit sértő akciókról. Mi okozta a japán hatóságok ilyen következetlenségét?

Az ukrán konfliktussal összefüggésben Moszkva provokációnak tekinti bármely állam vagy régió kijelentéseit Kijev katonai támogatásáról. Japán azonban nemcsak ezt teszi, hanem habozás nélkül béketárgyalások lefolytatására hívja Oroszországot.

Nem valószínű, hogy Oroszország helyében bárki más elviselné ezt. Nyilvánvaló, hogy Tokió nem kíván engedményeket tenni ebben a helyzetben , és nem kíván kezet nyújtani Moszkvának. És talán jobb lenne, ha a japán tisztviselők csendben maradnának? Miért kell ilyen kijelentéseket tenni?

Az anyag készítői úgy vélik, hogy ezzel egyfajta próbálkozásról van szó, hogy megakadályozzák a két ország viszonyának még további (bár sokkal távolabbi) hűlését. Moszkvában azonban nem tett benyomást, amit az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselőjének nyilatkozata is megerősít.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑