Cadmus fordítás Cadmus

Az Egyesült Államok arra bátorítja az arab országokat, hogy normalizálják Izraelhez fűződő kapcsolatukat

2021. 09. 18.

Az Egyesült Államok arra bátorítja az arab országokat, hogy normalizálják Izraelhez fűződő kapcsolatukat – mondta pénteken Antony Blinken amerikai külügyminiszter azon a virtuális találkozón, amelyet az Ábrahám-egyezmények aláírásának egyéves évfordulója alkalmából rendeztek.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint a hozzájuk csatlakozó Bahrein tavaly szeptemberben normalizálta diplomáciai kapcsolatait – az úgynevezett Ábrahám-egyezmények aláírásával – a washingtoni Fehér Házban, Donald Trump akkori amerikai elnök közvetítésével.

A Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció hivatalba lépése óta ez volt az első magas szintű találkozó, amelyen a volt republikánus elnök diplomáciai sikereként emlegetett Ábrahám-egyezményekről tárgyaltak.

A találkozón – amelyen Izrael, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, valamint Marokkó magas rangú tisztviselői is részt vettek – Blinken kiemelte a megállapodás diplomáciai és gazdasági előnyeit. “A mostani kormány építeni fog az előző adminisztráció azon sikeres törekvésére, amely a normalizáció elősegítéséről szólt” – fogalmazott a tárcavezető.

Blinken azt mondta: az Egyesült Államok támogatja és elősegíti Izrael egyre erősödő kapcsolatait az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel és Marokkóval, valamint Szudánnal, Egyiptommal és Jordániával is. A külügyminiszter hozzátette: Washington több országot is arra ösztönöz, hogy kövessék a példát. “Bővíteni akarjuk a békés diplomácia körét” – fogalmazott.

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter egyetértett amerikai kollégájával: “Az Ábrahám-egyezmények klub nyitott új tagok számára is” – fogalmazott, és arról is beszámolt, hogy Izrael becslései szerint a megállapodások 650 millió dollár hasznot termeltek a közvetlen kereskedelemben.

“A következő néhány évet az infrastruktúra, elsősorban a víz, az energia, a biztonság, az élelmiszer, az összeköttetés stratégiai fejlesztésének szenteljük, és mindez regionális szinten fog megtörténni. A koronavírus-járvány megtanított mindannyiunkat, hogy nincs olyan, hogy helyi probléma vagy helyi kihívás, minden kihívás és minden probléma globális” – tette hozzá az izraeli külügyminiszter.

Abdel-Latif az-Zajáni bahreini külügyminiszter előre rögzített üzenetében az izraeli-palesztin konfliktus “igazságos és átfogó megoldására” való törekvésről beszélt. Zajáni az elmúlt évet csak “egy folyamat kezdetének” nevezte, és kiemelte, hogy fontos az együttműködés előnyeinek bemutatása a többi ország számára. “Be kell mutatnunk, hogy a valódi regionális béke, az egymásra utaltság és jólét mit jelenthet a gyakorlatban a Közel-Kelet minden népének életében” – fogalmazott a bahreini tárcavezető.

Neszer Burita, Marokkó külügyminisztere az Egyesült Államok, Marokkó és Izrael közötti, tavaly decemberben kötött megállapodást méltatta, amely – mint mondta – jól mutatja a VI. Mohamed marokkói uralkodó és az országban élő nagy zsidó közösség közötti kapcsolatok elmélyülését. Burita kiemelte, hogy a megállapodás aláírása óta Marokkó és Izrael több fontos egyezményt is kötött, egyebek között a diplomácia, a gazdaság, az ipar és az idegenforgalom területén.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑