Az Egyesült Arab Emirátusok válhat a második legnagyobb befektetővé Afrikában

 

A technológiai fejlesztések és a változó politikai környezet bizalmat ébreszt Afrika egésze iránt. A kontinensnek vannak olyan reformer vezetői, mint az etióp miniszterelnök, Abij Ahmed, akit idén Nobel-békedíjjal tüntettek ki, két éve pedig megkötötték az afrikai szabadkereskedelmi megállapodást, amelynek célja a világ egyik legnagyobb egységes piacának a megteremtése.

Az Egyesült Arab Emírségek szeretné szorosabbra vonni kapcsolatait Afrikával. Ezt a kontinens is lelkesen fogadja, ugyanis több vezető is Dubajt tekinti mintának azzal kapcsolatosan, hogyan lehetne saját országaik gazdaságát felvirágoztatni.

Az Emírségek azzal, hogy bejáratot jelent Afrikához, egyben a kontinens második legnagyobb külföldi befektetője lesz Kína után, gyakorlatilag feltámasztja a világ egyik legősibb kereskedelmi útvonalát.

“Az Emirátusok, Kína és Afrika kormányai nagyon szeretnék összekötni ezt a három régiót egymással” – magyarázza Isaac Kwaku Fokuo Jr., a Principal&Botho Emerging Markets Group alapítója.

2018-ban a kőolajexport nélküli exporttevékenység az Emirátusokból Afrikába mintegy 18 milliárd eurót ért el. Ennek zöme a DP World vállalaton keresztül bonyolódott, amely hét afrikai országban üzemel. Afrika a DP World kikötő hatalmas, globális bevételének 10 százalékát adja, és ez a szám tovább növekszik. De más emirátusi szereplők is aktívak a kontinensen.

“Az al-Ghurair csoport nyomtató részlegének hatalmas afrikai érdekeltségei vannak: nyomtatnak szavazólapokon át útleveleken keresztül bankjegyekig mindent – mondja William Stenhouse, az Agility Afrika vezetője és az UAE-Africa kapcsolatépítő csoport alapítója. “Ezeket Dubajban készítik Afrika számára.”

A teljes cikket ITT olvashatják el.

Euronews

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑