Az egyiptomi biztonsági szolgálatok öt tagját gyanúsítják az olasz hatóságok a Regeni-gyilkosság ügyében

Olasz ügyészek az egyiptomi biztonsági szolgálatok öt tagját gyanúsítják Giulio Regeni olasz diák 2016-os meggyilkolásának ügyében – közölte Hamada as-Savi egyiptomi főügyész hétfőn, aki ugyanakkor ezt a feltételezést nem látja bizonyítottnak, a kairói hatóságok figyelme ugyanis ebben az ügyben egy helyi bünbandára irányul.

“A római főügyész hivatala bejelentette a nyomozás lezárása iránti szándékát az (egyiptomi) biztonsági szolgálatokkal kapcsolatban álló öt embert meggyanúsítva, akik egyedül cselekedtek az egyiptomi kormánytól, illetve intézményektől függetlenül” – olvasható az olasz és egyiptomi vádhatóságok együttes közleményében. Az olasz ügyészek az ügyben illetékes olasz bíró elé terjesztik megállapításaikat ezek kiértékelésére, valamint a lehetséges jogi intézkedések meghozatala érdekében.

Az egyiptomi vádhatóság ugyanakkor állásfoglalásában fenntartásait fejezte ki a gyanú kapcsán, amely szerinte nincs alátámasztva szilárd bizonyítékokkal.

Hamada as-Savi szerint továbbra is homály fedi a Regeni-gyilkosság elkövetőjének kilétét, és a nyomozást az ügyben ideiglenesen felfüggesztik. Mint mondta, vizsgálataik során bizonyítékok birtokába jutottak egy bűnbandával szemben, amelyet Regeni kirablásával gyanúsítanak. Az olasz diák vagyontárgyait ugyanis az egyik bandatag lakásán találták meg.

Hozzátette, hogy a bűnözők már több hasonló bűncselekményt is elkövettek külföldi állampolgárokkal szemben, akik között egy másik olasz is érintett volt.

Az egyiptomi főügyész szerint a banda a bűncselekmények elkövetésénél hamis iratokat használt, amelyek a rendvédelmi szervek tagjaiként tüntették fel őket.
Savi egyben felszólította az illetékes hatóságokat, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést a gyilkosok kézre kerítése érdekében.

Az egyiptomi szakszervezetek témájában kutató doktorandusz Hoszni Mubarak volt elnök megbuktatásának ötödik évfordulóján, 2016. január 25-én tűnt el. Megkínzott, félig fedetlen holttestét egy autópálya menti árokba hajítva találták meg kilenc nappal később.

Regeni családtagjai és az olasz sajtó szerint a fiatal férfi halála hétterében az őt megfigyelő egyiptomi titkosszolgálat áll. Kairó ezt tagadja, bár elismerte, hogy kutatási témájának “kényes jellege” miatt valóban megfigyelték.

A Regeni-gyilkosság komoly diplomáciai viszályt okozott Egyiptom és Olaszország viszonyában.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑