Cadmus fordítás Cadmus

Az egyiptomi elnök a német kancellárral megvitatta a gázai helyzet lecsillapítására teendő egyiptomi erőfeszítéseket

2023. 10. 18.

Abdel Fattáh asz-Szíszi egyiptomi elnök szerdán Kairóban Olaf Scholz német kancellárral megvitatta a gázai helyzet lecsillapítására teendő egyiptomi erőfeszítéseket

A német kormányfő vendéglátójával közösen tartott sajtóértekezleten kijelentette, hogy Németország támogatni kívánja Egyiptom erőfeszítéseit a Hamász Izrael elleni támadását követő feszültségek enyhítésére. “Egyiptommal közösen akarunk dolgozni a háború szörnyű következményeinek enyhítésén” – mondta. Egyben szólt arról is, hogy tárgyalkat a gázai humanitárius helyzetről.

Megjegyezte, Egyiptomot és Németországot az a cél köti össze, hogy megakadályozzák a közel-keleti konfliktus kiszélesedését. A német kormány ugyanakkor továbbra is nyújt humanitárius segélyt a Gázai övezet lakosainak, és ragaszkodik ahhoz, hogy a lehető leghamarabb biztosítsa a hozzáférést.

“Együttműködünk annak érdekében, hogy a Gázai övezetbe való humanitárius bejutás a lehető leghamarabb megvalósulhasson. A lakosoknak vízre, élelmiszerre és gyógyszerekre van szükségük” – mondta. “Biztosíthatom, hogy nem hagyjuk magukra az embereket. Hiszünk abban, hogy hamarosan előrelépés történik” – mondta a német kancellár.

Az egyiptomi államfő beszédében óva intett a palesztinok tömeges elvándorlásától a Gázai övezetből Egyiptomba, mivel azt az első lépésnek tekinti “a Ciszjordániából Jordániába irányuló hasonló kitelepítés előtt”. A palesztinok kényszerítése arra, hogy elhagyják földjüket, “a palesztin ügynek a szomszédos országok rovására történő megszüntetése” – tette hozzá.

“Ha arra kérném az egyiptomi népet, hogy menjen az utcára, akkor milliók fogják támogatni Egyiptom álláspontját” – figyelmeztetett Szíszi, kiemelve, hogy az arab közvélemény érzékeny a palesztin ügyre, “amely számára a legnagyobb jelentőségű minden ügyek közül”.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legkevesebb 199 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a 3300-at, a sebesülteké pedig a 13 ezret.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet villanyáram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is, az izraeli kormány pedig megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a föld színéről.

A Gázai-övezetben működő baptista kórházat kedden ért rakétatámadásban palesztin közlés szerint 500 ember halt meg. A Hamász és a Palesztin Nemzeti Hatóság Izraelt okolta és mészárlással vádolta a megszálló cionista hadsereget.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑