Cadmus fordítás Cadmus

Az energiapiacokról tárgyalt Putyin és a szaúd-arábiai trónörökös

2020. 10. 18.

Az energiapiacokról és az olajügyi megállapodások betartásáról tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök és Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös – írta szombati közleményében a Kreml.

“Mindkét fél megerősítette, hogy folytatni kívánja a szoros együttműködést a globális energiapiaci stabilitás fenntartása érdekében” – állt a közleményben.

A két vezető a koronavírus-járvány terjedésének megfékezéséről és az orosz vakcina szaúd-arábiai alkalmazásának lehetőségeiről is beszélt.

Az OPEC 14 tagállama – köztük Szaúd-Arábia -, valamint a velük szövetséges tíz ország – élükön Oroszországgal – április közepén állapodott meg abban, hogy együttesen napi 9,7 millió hordóval csökkentik kitermelésüket májusban és júniusban.

A döntés előzménye az volt, hogy a globális olajkereslet nagyjából 30 százalékkal csökkent, mivel a koronavírus-járvány miatt jelentősen visszaesett a közlekedés szerte a világban, a raktárkészletek viszont növekedtek.

Visszavetették a keresletet azok az aggodalmak is, hogy a világgazdaság válságba kerülhet. Emiatt az olajárak meredek zuhanásba kezdtek.

Az OPEC+ közvetkező, november végi egyeztetésén keres megoldást annak garantálására, hogy ne fordulhasson elő többet hasonló mértékű áresés az olajpiacon.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑