Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ-főtitkár a demokrácia visszaállítását sürgette a mianmari hatalomátvétel harmadik évfordulóján

2024. 02. 01.

A demokrácia visszaállítását sürgette Mianmarban António Guterres ENSZ-főtitkár helyi idő szerint szerda este, a délkelet-ázsiai országban végrehajtott katonai puccs harmadik évfordulóján.

Guterres, akinek szavait szóvivője, Stéphane Dujarric tolmácsolta, a civil kormányzás mielőbbi visszatértét sürgette “ezen a szomorú évfordulón”, valamint felszólította a szemben álló feleket, “hagyjanak fel az erőszak minden formájával, és legyenek tekintettel a civilekre”.

Guterres egyúttal aggodalmát fejezte ki a Mianmarból jelentett jogsértések miatt, valamint felhívta a figyelmet az etnikai közösségek, köztük a rohingják védelmének fontosságára.

Mindeközben a mianmari juntával szemben állók csütörtökön országszerte “csendes sztrájkot” tartottak, melynek keretében a szervezők arra kérték az embereket, hogy délelőtt 10 és délután négy óra között maradjanak otthon. Helyszíni beszámolók szerint az egyik fővárosban, Rangunban alig volt forgalom az utakon.

“A nemzetközi közösség számára csupán egyetlen üzenetünk van: támogassátok aktivistáinkat!” – áll a szervezők által az X közösségi oldalon közzétett felhívásában.

Ko Nan Lin, a tiltakozás egyik szervezője azt mondta, az idei év rendkívül fontos lesz számukra. “Két módon kell harcolnunk a diktatúra ellen: fegyverrel és erőszakmentességgel” – szögezte le.

Ez az ötödik “csendes tüntetés” Mianmarban a puccs óta.

A junta előző nap bejelentette, hogy újabb hat hónappal meghosszabbítja a puccs nyomán bevezetett és azóta érvényben lévő szükségállapotot.
Az országban a hadsereg 2021. február 1-jén vette át a hatalmat, és őrizetbe vette az országot de facto miniszterelnökként irányító, Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és Mianmar többi vezetőjét, arra hivatkozva, hogy a civil kormányzat nem vette figyelembe a választásokkal kapcsolatos panaszait. A voksolást toronymagasan Aung Szan Szú Kji pártja nyerte meg.

Az azóta eltelt években számos összecsapást jelentettek a katonai vezetéssel szemben álló fegyveres csoportok és a hadsereg között, a demokráciapárti politikusok pedig – több lázadószervezettel szövetségben – árnyékkormányt alakítottak.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑