Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ-főtitkár a harci cselekmények leállítására szólította fel a karabahi konfliktus résztvevőit

2023. 09. 20.

Súlyos aggodalmának adott hangot a Hegyi-Karabahban zajló konfliktus áldozatairól szóló hírek miatt, és a harci cselekmények azonnali beszüntetésére szólított fel António Guterres ENSZ-főtitkár helyi idő szerint kedden New Yorkban.

“A főtitkárt rendkívül nyugtalanítja a katonai erő alkalmazása a régióban, valamint az áldozatokról, köztük civil személyekről szóló hírek. A legszigorúbb módon a harcok azonnali beszüntetésére, a feszültség csökkentésére és a 2020. évi tűzszüneti egyezmény betartására szólít fel” – áll a világszervezet nyilatkozatában.

A közlemény szerint Guterrest “aggasztja a humanitárius helyzet a térségben”, és arra hívja fel az érintett feleket, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy megkönnyítsék a hozzájutást a humanitárius segélyekhez a nélkülözők számára. Sürgeti továbbá őket, hogy erőfeszítéseiket a térség tartós békéjének helyreállítására összpontosítsák.

Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium kedden “helyi jellegű terrorellenes hadművelet” elindítását jelentette be a szakadár Hegyi-Karabahban.

Az intézkedés céljául az azerbajdzsáni, örmény és orosz vezetők által aláírt, 2020. november 9-i háromoldalú nyilatkozatban foglaltak biztosítását, valamint a területen működő örmény katonai alakulatok leszerelését és kivonását jelölte meg.

Jereván a maga részéről kijelentette, hogy Baku “az etnikai tisztogatás politikájának végigvitelére törekszik”, és leszögezte, hogy az örmény hadsereg nincs jelen Karabahban. Oroszország szintén a vérontás beszüntetésére és a politikai-diplomáciai rendezéshez való visszatérésre szólította fel a feleket.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑