Cadmus fordítás Cadmus

Az etióp igazságügyi minisztérium leállítja a tigréi vezetők elleni bűnvádi eljárásokat

2023. 03. 30.

Az etióp igazságügy-minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy leállítják a tigréi lázadó hatóságok vezetői ellen az észak-etiópiai tagállamban kitört konfliktus kezdetén indított bűnvádi eljárásokat.

“A 2022. november 2-án Pretoriában aláírt békeszerződés keretében megállapodás született arról, hogy a konfliktus alatt elkövetett bűnökkel az átmeneti igazságszolgáltatás foglalkozik” – áll a tárca közleményében.

“Ennek megfelelően vissza kellett vonni a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) polgári és katonai vezetői ellen indítványozott vádemelést”, akik a konfliktus előtt vezették a tagállamot, “és átadni az aktáikat az átmeneti igazságszolgáltatásnak”, amelynek a létrehozásra az addisz-abebai hatóságok ígéretet tettek.

Az etióp jogi tárca nem nevezte meg személy szerint, kiknek az esetében szüntették meg a vádeljárást, és mivel vádolták őket.
2020. november 12-én az etióp állami média bejelentette, hogy hazaárulás miatt elfogatóparancsot adtak ki a TPLF 64 vezetője, közöttük Debrecion Gebremikael, Tigré régió és a TPLF elnöke, valamint a hadsereg és a rendőrség 32 magas rangú tisztje ellen.

Előző nap az etióp parlamenti képviselők törölték a TPLF-et a terrorszervezetek listájáról, amelyen 2021. május 6. óta tartották nyilván a pártot.

A TPLF három évtizeden át vezette Etiópiát, majd Abij Ahmed miniszterelnök 2018-ban történt hatalomra kerülésével fokozatosan háttérbe szorult.

Abij Ahmed 2020. november 4-én Tigrébe vezényelte az etióp hadsereget az ottani regionális vezetés elmozdítása céljából, amely hónapok óta kétségbe vonta a hatalmát. Addisz-Abeba azzal vádolta a tigréi vezetést, hogy rátámadt a régióbeli etióp katonai támaszpontokra.

Az Egyesült Államok szerint a véres tigréi konfliktusban mindkét tábor borzalmas túlkapásokat és háborús bűnöket követett el: az áldozatok pontos számát nehéz megállapítani, de Washington becslése szerint a konfliktus két éve alatt hozzávetőlegesen félmillión haltak meg.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑