2019. 03. 14.

Az Európai Unió figyelmeztette a jemeni feleket

Az Európai Unió a jemeni Haccah tartományában található Kushar térségben kialakult feszült helyzetre utalva arra szólította fel a feleket, hogy tiszteletben tartsák a stockholmi egyezményt.

” A Haccar tartomány Kushar térségében újra kiéleződött a feszültség.” – közölte  az Európai Unió Külügyek és Biztonsági Politikák főképviselője,Federica Mogherini azt is hozzátéve, hogy három hónappal a stockholmi egyezmény aláírása után ezek a fejlemények is megmutatják, hogy lehető mihamarabb életbe léptessék a stockholmi egyezményt.

Felhívással fordultak, hogy tartós politikai megoldás találása érdekében a feleknek be kell tartaniuk a tűzszünetet Hudeydében.

Jemenben 48 óra leforgása alatt 22-en estek áldozatul a támadásoknak.

ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (UN OCHA) által adott nyilatkozat alapján a Haccah tartományban utóbbi 48 óra alatt elkövetett támadások miatt 22-en meghaltak, közülük 12 gyermek, 10 nő.

A támadásokban 30-an megsérültek, a megsérült gyerekeket gyógykezelés alá vették a Szanában, fővárosban lévő kórházakban.

Jemenben több mint négy éve dúl polgárháború Al-Hadi erői és a síita húszik között több ezer ember halálát okozva.

Az ENSZ adatai szerint a világ legnagyobb humanitárius krízise sújtja az országot, ahol a lakosság több mint 80 százaléka nem jut hozzá elegendő élelmiszerhez, ivóvízhez, üzemanyaghoz, illetve egészségügyi ellátáshoz. Az országban több mint 22 millió ember szorul sürgős segélyre. Nap mint nap nő a kolerás megbetegedések száma.

TRT

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑