Az interpol körözi, itthon mégsem jelent nemzetbiztonsági kockázatott a szaúdi üzletember

A magyar kormány szerint nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot az Interpol által körözött Ghaith Pharaon.

A Magyar Narancs hatoldalas cikkben rajzolta meg Ghaith Pharaon szaúdi üzletember pályaképét. Mint ismert Pharaon nemcsak a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető körökkel áll üzleti kapcsolatban, de most már lényegében Orbán Viktor szomszédja is, lévén a kormányfő Cinege utcai ingatlanával szembeni két telket is a szaúdi üzletember érdekeltségébe tartozó Kft. szerezte meg.

Ez persze önmagában egyáltalán nem baj, csakhogy Pharaont nem csak szélhámosként tartják számon, de megvádolták már terrorszervezetek finanszírozásával is, sőt, a Magyar Narancs szerint az üzletembert az Interpol most is körözi.

Pharaon a hetvenes években az építőiparban, majd a nyolcvanas években a bankvilágban tevékenykedett, megalapította a Bank of Credit and Commerce International (BCCI) nevű bankot. Ez a pénzintézet – mint írják – diktátorok és drogkartellek pénzének tisztára mosásával is foglalkozott, ahogyan több zsarolási és gyilkossági ügyet is a bank számlájára írtak. Vesztét mégis egy jól szervezett, 73 országra kiterjedő pilótajáték okozta. Ennek bedőlése során Pharaon amerikai vagyonát el is kobozták.

Bár egy 1991-es ítélet alapján az Interpol a mai napig körözi az üzletembert, mégis biztonságban van, lévén Jimmy Carter és mindkét Bush kampányát támogatta, természetesen jó sok pénzt rááldozva.

A magyarországi ingatlanvásárlásoknál vélhetően egy minimális alaptőkével rendelkező kft.-t alapít, amit aztán tagi kölcsönökkel tőkésít fel. A lap szerint ez tipikusan pénzmosó eljárás, bár az is lehet, hogy Pharaon csak mások pénzét forgatja.

Természetesen az üzletember neve már a parlamenti vitákban is felmerült. Orbán egy kérdésre azt válaszolta, hogy a magyar kormány megvizsgálta Pharaon magyarországi tevékenységét, amiről aztán kiderült, hogy az a magyar törvényeknek megfelel, és nemzetbiztonsági kockázatot pedig nem rejt magában Magyarországra nézve.

Júliusban Gyöngyösi Márton hívta fel a figyelmet arra, hogy a Prominence Food Zrt. – melyben az üzletember egyik érdekeltsége, a Pharaon-Gamma Kft. mellé kisebbségi tulajdonosnak a külügyi tárca által felügyelt Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. is beszállt. A Jobbik szerint ez egy példátlan nemzetbiztonsági kockázat különösen azért, mert Pharaonnak adta el a volt Postabank-székházat az a cég, amely Tiborcz Istvánhoz, Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez köthető.

Orientalista.hu – (Magyar Narancs, Alfahír)

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑