Cadmus fordítás Cadmus

Az iráni elnök a kölcsönös együttműködés kiépítését szorgalmazta kínai látogatásán

2023. 02. 14.

Ebrahim Raiszi iráni elnök a kölcsönös együttműködés kiépítését szorgalmazta pekingi látogatása alkalmával, kínai hivatali kollégájával, Hszi Csin-pinggel folytatott tárgyalásán.

Hszi a keddi találkozó alkalmával felidézte Kína és Irán hagyományos barátságát és bilaterális kapcsolatait, amelyek – mint fogalmazott – kiállták számos nemzetközi viszontagság próbáját.

A kínai elnök szerint “a két ország a változó világban és időkben segítette egymást, közös erőfeszítéseket tettek a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, megszilárdították a kölcsönös stratégiai bizalmat és folyamatos előrelépéseket értek el a gyakorlati együttműködésben, ami elősegítette a közös érdekeket, biztosította a nemzetközi kapcsolatokban az igazságos és tisztességes érintkezést új fejezete nyitva a kínai-iráni barátság történetében”.

Hszi hangsúlyozta, hogy Kína támogatja Iránt szuverenitása, függetlensége, területi épsége és nemzeti méltósága megőrzésében, valamint abban, hogy ellenálljon a megfélemlítésnek, a külső erők belügyekbe való beavatkozásának, amely aláássa Irán biztonságát és stabilitását.

A kínai elnök beszélt az együttműködés folytatásáról a kínai Selyemút nevű nemzetközi kereskedelmi kezdeményezés keretén belül is.

Hétfőn a felek 20 szándéknyilatkozatot írtak alá a többi között a kereskedelem, a mezőgazdaság és a környezetvédelem terén – ismertette az IRNA állami hírügynökség.

Raiszit egyébként Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter kísérte el hétfőn kezdődött háromnapos kínai útjára. Peking az iráni olaj egyik legfőbb felvásárlójaként Teherán fontos kereskedelmi partnere.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑