Cadmus fordítás Cadmus

Az iráni elnök védelmébe vette a nukleáris fejlesztéseket

2023. 09. 20.

Irán nukleáris programját vette védelmébe a síita állam elnöke az ENSZ 78. ülésszakán elmondott beszédében kedden, mindazonáltal leszögezte: nukleáris fegyvernek nincs helye az iráni védelmi stratégiában.

Ebrahim Raiszi aláhúzta: a nemzetközi szankciók nem akadályozták meg az országot abban, hogy előrelépést érjen el atomprogramjában, s hozzátette, hazája ragaszkodik a nukleáris energia békés célú felhasználásához.

Teherán szombaton tudatta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ), hogy megfosztotta a szervezet több fontos tisztségviselőjét az iráni nukleáris létesítmények ellenőrzésére feljogosító engedélytől. A döntést az iráni hatóságok nem sokkal Németország, Franciaország és Nagy-Britannia csütörtökön közzétett döntése után jelentették be, melyben az államok azt közölték, nem oldják fel az Irán elleni szankciókat.

Az iráni nukleáris létesítményekben a 2015-ben Bécsben aláírt atomalku rendelkezései értelmében megfigyelőkamerákat is felszereltek, amelyeket azonban tavaly eltávolítottak.

A bécsi atomalku rendelkezett arról, hogy az iráni nukleáris tevékenység korlátozásáért cserébe lehetővé teszik a Teheránnal szemben hozott nyugati szankciók feloldását. Az Egyesült Államok azonban 2018-ban kilépett a megállapodásból, az amerikai szankciók ismételten életbe léptek, és erre válaszul Teherán is visszavonta a megállapodásban vállalt egyes korlátozásait.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑