Cadmus fordítás Cadmus

Az iráni rendőrség több mint kétezer figyelmeztető üzenetet küldött ki a kötelező fejkendőviseletet megszegő nőknek

2023. 04. 21.

Az iráni rendőrség több mint kétezer figyelmeztető üzenetet küldött ki a kötelező fejkendőviselet megszegésén köztéri kamerákkal rajtakapott nőknek – közölte csütörtökön az Etemad című iráni lap.

A reformpárti újság úgy tudja, az üzeneteket Nyugat-Azerbajdzsán iráni tartományban küldték szét. A hatóságok ezzel egy időben bezárattak nyolcvan olyan üzletet, ahol a hidzsáb (muszlim kendő) viselésére vonatkozó szabályokat nem tartatták be.

Az Iszlám Köztársaság nemrég kezdte el térfigyelő kamerákkal ellenőrizni a nők fejkendőviselését. De a hatóságok ennél kiterjedtebb megfigyelést is terveznek bevezetni az öltözködési előírások betartatására, egyebek között felmerült arcfelismerő szoftverek alkalmazása.

A hidzsáb viselésére vonatkozó előírás Iránban nem újkeletű, de különös jelentőséget kapott a legutóbbi országos tüntetéshullám miatt, amelyet Mahszá Amini halála váltott ki. Az öltözködési szabályok megsértése miatt előállított fiatal nő az erkölcsrendészet őrizetében halt meg.

A vérbe fojtott tiltakozások során a nemzetközi szervezetek becslései szerint több mint ötszázan vesztették életüket, és ezreket tartóztattak le. Azóta a közösségi oldalakat elárasztották az olyan videók, amelyeken nyilvános iráni helyszíneken nők láthatók hidzsáb nélkül.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑