Cadmus fordítás Cadmus

Az Iszlám Állam drogszállítmányát foglalták le az olasz hatóságok

2017. 11. 03.

A 24 millió darab tramadol tablettát tartalmazó szállítmányra a dél-olaszországi Gioia Tauro kikötővárosban csaptak le. A rajtaütést az olasz maffiaellenes ügyészség koordinálta az Egyesült Államok drogellenes hivatalának segítségével.

Az olasz hatóságok lefoglalták az Iszlám Állam terrorszervezet egy 50 millió euró, azaz mintegy 15,5 milliárd forint értékű drogszállítmányát, amelyet a dzsihadisták szervezetük finanszírozására és harcosaik állóképességének növelésére szántak.

Biztonsági források által közreadott felvétel az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet zászlójáról, amit két turistákra támadó fegyveresnél találtak a Bella Vista Szállodában az egyiptomi Hurghadában 2016. január 8-án. A támadók egyikét agyonlőtték, egyet elfogtak, három külföldit sebesülésekkel kórházba szállítottak.
Az Iszlám Állam zászlója
A kábítószer-szállítmányra a dél-olaszországi Gioia Tauro kikötővárosban csaptak le. A hatóságok 24 millió darab tramadol tablettát találtak. Egy tabletta ára nagyjából 600 forintnak felel meg. A tramadol nagyon erős opioid fájdalomcsillapító, amely, nem úgy mint például a morfium vagy heroin, nem “bénítja meg” az embert.

Alacsonyabb a hozzászokás és függőség kialakulásának lehetősége is, miközben a hatását – dózistól függően – több órán keresztül fejti ki. A fájdalomcsillapítónak azonban számos mellékhatása lehet, például lelassult légzés, lelassult pulzus, emésztési problémák, hányinger és szédülés.

A kábítószereket Indiából küldték Líbiába – közölték az olasz hatóságok, hozzátéve, hogy egy hasonló szállítmányt hat hónapja foglaltak le az északnyugat-olaszországi Genovában. Az olasz hatóságok szerint az Iszlám Állam fegyveresei előszeretettel használják a drogot élénkítőszerként, illetve arra, hogy növeljék fizikai állóképességüket. A tramandol tablettákat “harcosok drogjának” is nevezik – tudatták illetékesek.

A rajtaütést az olasz maffiaellenes ügyészség koordinálta az Egyesült Államok drogellenes hivatalának (DEA) segítségével.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑