Cadmus fordítás Cadmus

Az orosz elnök elfogadhatatlannak tartja a Gázai övezet ostromát

2023. 10. 14.

Elfogadhatatlannak nevezte pénteken az orosz elnök Biskekben, Kirgizisztán fővárosában a Gázai övezet ellen tervezett izraeli ostromot, amelyet Leningrád második világháborús náci blokádjához hasonlított.

Vlagyimir Putyin a Független Államok Közösségének csúcstalálkozóján az izraeli-palesztin konfliktus kiéleződését kommentálva sajtótájékoztatóján kijelentette: elfogadhatatlan, hogy még az Egyesült Államokban is vannak olyan értékelések, miszerint a Gázai övezettel szemben hozhatók olyan katonai és nem katonai intézkedések, mint amilyeneket a második világháború idején a leningrádi blokád idején alkalmaztak.

Oroszország nem felejti el, hogy Izraelben számos honfitársa él, de hosszú évek óta jó kapcsolatokat ápol az arab világgal – szögezte le Vlagyimir Putyin.

Izrael kegyetlen támadással találta szembe magát, de hasonlóan kegyetlen nagyszabású módszerekkel válaszol rá – jelentette ki.
Az orosz elnök elmondta: Oroszország bármikor kész megszervezni állampolgárai evakuálását Izraelből és a palesztin területekről, amennyiben ehhez a feltételek adottak lesznek.

Oroszországnak olyan adatok állnak a rendelkezésére, amelyek szerint Ukrajnából a feketepiacon keresztül fegyverek áramlanak a Közel-Keletre – mondta.

Az orosz elnök leszögezte: Oroszország nem hajlik meg a nyomás alatt, semmiféle NATO-hadgyakorlat nem befolyásolja elvi irányvonalát, a saját biztonsága szavatolását.

Vlagyimir Putyin abszurdnak nevezte, hogy Oroszországnak köze lenne az Észtországot és Finnországot összekötő Balticconnector földgázvezeték megrongálásához. Kijelentette: korábban nem hallott ilyen vezetékről, és az egész ügynek az a célja, hogy eltereljék a figyelmet az Északi Áramlat-vezetékek ellen szerinte a Nyugat által elkövetett robbantásokról.

Kedden bizonyosodott be, hogy megrongálódott a Balticconnector földgázvezeték és távközlési kábel, miután az egyik üzemeltető, a finn Gasgrid bejelentette, hogy a vasárnap éjjeli vihar során csökkent a nyomás és szivárgás történt. A finn kormány szerint feltehetően “szándékos akcióról” volt szó.

Az orosz elnök nagyon fontosnak nevezte a FÁK közös légvédelmi rendszerének létrehozását. Mindenki nem csupán egyetértését fejezte ki, hanem határozott szándékát is a fejlesztésben való részvételben – mondta.

Hegyi-Karabahhal kapcsolatban az orosz elnök emlékeztetett arra, hogy Baku és Jereván az elmúlt évtizedek során már számos alkalommal közel állt a megállapodáshoz, még népszavazás kiírását is megvitatták. Azerbajdzsán azonban nem tudta kijelölni a referendum időpontját, Örményország viszont ragaszkodott az időpont megszabásához és a népszavazás kiírásához.

Jövő heti pekingi látogatásával kapcsolatban Vlagyimir Putyin elmondta, hogy a tárgyalások fő témája az “új selyemutak” kezdeményezés – Peking globális infrastrukturális terve -, valamint az egy évtizede indított energiahálózatok lesznek. Hszi Csin-ping elnökkel megvitatja majd a nemzeti valutákon történő fizetések kérdését is – jelezte.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑