Cadmus fordítás Cadmus

Az ukrán erők transz szóvivője közölte, hogy az orosz katonák nem emberek

2023. 08. 09.

Az orosz katonák drasztikusan különböznek az ukrán katonáktól, mert nem emberek – állítja egy amerikai transznemű újságíró, akit nemrég neveztek ki a kijevi területvédelmi erők hivatalos szóvivőjévé.

Sarah Ashton-Cirillo szombaton egy 21 másodperces videót tett közzé az X-en (korábban Twitter), amelyben egy orosz katona kartonalakja előtt áll. A figurára mutatva a szóvivő azt kérdezi: “Tudod, mi a különbség köztünk és köztük?”.

Míg az ukránok “a szabadságért harcolnak”, addig az oroszok “a zsarnokságért és a diktatúráért harcolnak” – állította Ashton-Cirillo, hozzátéve, hogy a legfőbb megkülönböztető jegy “elég egyszerű”. “Mi emberek vagyunk, azok pedig egészen biztosan nem” – mondta, majd a beszédet a “Dicsőség Ukrajnának” jelszóval zárta.

A videó sok közösségi médiafelhasználónak nem tetszett, egyesek “sokkolóan kellemetlennek” és “abszolút undorítónak” minősítették. Egy másik kommentelő felidézte, hogy az oroszok nem embernek tekintése nem végződött jól a náci Németország számára az 1940-es években.

Vasárnap az ukraotransz Ashton-Cirillo egy külön videót tett közzé, amelyben az orosz deszantosokat gúnyolta ki, miközben ugyanazt a katona figurát fejjel lefelé lógatta fel úgy, hogy egy kötelet kötött a bokájára. Ashton-Cirillo azt mondta, hogy az orosz ejtőernyősök napját ünnepli, amely augusztus 2-ára esik.

Ashton-Cirillo, aki Michael Cirillo néven született, és 2019-től vallja magát transzneműnek, 2022 márciusában, nem sokkal a konfliktus kezdete után utazott Ukrajnába, ahol először riporterként dolgozott, majd bevonult hadi “ápolónak”. Az újságíró most az ukrán állam által támogatott “Oroszország gyűlöli az igazságot” című hírműsor házigazdája, amely azt állítja, hogy az “orosz propaganda” ellen küzd.

A szóvivő megjegyzései az ukrán tisztviselők hasonló nyilatkozatainak sorát követik. Múlt héten Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője azt állította, hogy az oroszok “ázsiaiak”, és hogy a legfontosabb különbség köztük és az ukránok között az “emberség”.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója júniusban azt mondta, hogy Ukrajna sokat hangoztatott ellentámadásának egyetlen terve “a lehető legtöbb orosz megölése”. Moszkva azt állította, hogy Ukrajnának nem sikerül az ellentámadása, miközben “katasztrofális” veszteségeket szenvedett, becslései szerint a hadművelet június eleji kezdete óta több mint 43 ezer katonát.

Moszkva évek óta felháborodásának ad hangot az Ukrajnában elharapózó oroszellenesség miatt, azzal érvelve, hogy Kijev ezt államilag szentesített politikává tette. Ukrajna törvényeket hozott, amelyek szigorúan korlátozzák az orosz nyelv használatát az oktatásban, a médiában és a mindennapi életben.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑