Cadmus fordítás Cadmus

Az üzbég külügyminiszter a tálib kormánnyal tárgyalt Kabulban

2021. 10. 09.

Üzbég küldöttség tett hivatalos látogatást csütörtökön az afgán fővárosban, Kabulban Abdulaziz Kamilov külügyminiszter vezetésével, s találkozott a radikális tálib mozgalom átmeneti kormányának tagjaival – számolt be a taskenti külügyminisztérium.

A Lenta.ru orosz hírportál jelentése szerint a diplomata megbeszéléseket folytatott az afgán politikai ügyekért, illetve a gazdasági ügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel is, valamint a külügyminiszterrel és több más szaktárca vezetőjével.

A felek megvitatták a jelenlegi afganisztáni helyzetet, a helyi lakosságnak nyújtandó humanitárius segítségnyújtás kérdéseit, valamint az ország energia- és közlekedési ágazatában megvalósuló nagy infrastrukturális projektek végrehajtását.

Megállapodtak ezenkívül abban, hogy a közeli jövőben tárgyalásokat kezdenek az üzbegisztáni Termezben, hogy megvitassák egy vasútvonal és egy áramvezeték megépítését afgán területen.

Augusztus végén az üzbég külügyminisztérium szóvivője, Juszup Kabulzsanov azt mondta, a tálibok ígéretet tettek arra, hogy az üzbég nyelv megtartja hivatalos státuszát Afganisztánban, és biztosítják annak oktatását. Később azonban ideiglenes törvényt hoztak, amely megfosztotta az üzbég nyelvet hivatalos státuszától – fűzi hozzá a Lenta.ru.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑