Cadmus

Azerbajdzsánban közös hadgyakorlat kezdődött török katonákkal

Közös azeri-török hadgyakorlat-sorozat kezdődött szerdán Azerbajdzsánban, miután az azeri-örmény határon az utóbbi hetekben összecsapások voltak, amelyekben már csaknem húszan meghaltak.

Az azerbajdzsáni állami hírügynökség szerdai jelentése szerint a gyakorlatok egészen augusztus 10-ig tartanak és Azerbajdzsán több részén folynak. Részt vesznek bennük páncélozott járművek, tüzérségi ütegek, harci és szállító helikopterek, légvédelmi egységek.

A zömmel muzulmán vallású Azerbajdzsán és a nagyrészt keresztény Örményország területi viták miatt régikeletű ellenlábasai egymásnak. A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah az 1990-es évek elején – Örményország támogatásával vívott – véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti az enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik, és kölcsönösen egymást hibáztatják a tűzharcokért.

A zömmel muzulmán lakosságú Törökországot erős etnikai, kulturális és történelmi szálak fűzik Azerbajdzsánhoz, és Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatásáról biztosítja.

Oroszország ugyanakkor katonai erőt tart fenn Örményországban. Erdogan és Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn telefonon beszéltek egymással az örmény-azeri határ mentén kialakult helyzetről.

Az orosz tájékoztatás szerint egyetértettek abban, hogy nincs alternatívája a hegyi-karabahi konfliktus békés rendezésének.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑